Wat is de hersteltijd van een tenniselleboog?

datum
april 2022
leestijd
6 minuten

Wat is de hersteltijd van een tenniselleboog?

datum
april 2022
leestijd
6 minuten
Hersteltijd Tennisarm
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Waarom wordt de pijn aan mijn tenniselleboog steeds erger?

De tenniselleboog is geen eenvoudige blessure. Waar voor een ongecompliceerde fractuur bijvoorbeeld 6 tot 12 weken nodig is en voor een ingescheurde enkel ongeveer 8 weken, is de hersteltijd van een tenniselleboog minder eenvoudig in te schatten.

De mate van de ernst van de blessure en de factoren die de tennisarm hebben veroorzaakt (of in stand houden) spelen een grote rol bij de genezingsduur. Wij kunnen u dan ook niet op voorhand zeggen hoe lang het duurt voordat u van uw klachten af bent.

Wel kunnen wij zeggen dat in onze praktijk cliënten in meer dan 97% van de gevallen binnen een half jaar klachtenvrij zijn. In veel gevallen is de klacht zelfs met zo’n vier maanden verdwenen.

We vertellen u graag meer over de mogelijke hersteltijd van uw tenniselleboog.

Hersteltijd Tennisarm

Waarom duurt het herstel van een tenniselleboog relatief lang?

Wanneer er een genezingsproces aan de gang is, dan gebeurt het uiteindelijke herstel door voedingsstoffen die door het bloed worden aangevoerd, in combinatie met de afvoer van afvalstoffen.

Een goede doorbloeding is dus essentieel voor de genezing. Er moet voldoende materiaal aanwezig zijn voor het lichaam om mee te werken.

Spieren zijn goed doorbloed en genezen daardoor relatief snel. Een bindweefselblessure – zoals een tenniselleboog (waarbij pezen en het gewrichtskapsel zijn beschadigd) – is al minder goed doorbloed. Wanneer door de klachten er ook nog eens irritatie en ontsteking is opgetreden, dan kan de doorbloeding nog verder verstoord zijn.

De reden dat een tenniselleboog dus relatief veel tijd nodig heeft om te herstellen, is het feit dat er weinig aanvoer is van stoffen die het weefsel nodig heeft om te herstellen. Onze therapie is er dan ook deels op gericht om deze aanvoer te versnellen.

Uiteindelijk komt de echte genezing dus door uw lichaam zelf. Het is aan ons om de juiste omstandigheden hiervoor te creëren.

Er is geen quick fix voor een tenniselleboog

Door onze unieke manier van behandelen ontvangen wij mensen uit heel Nederland. Toch is ook onze behandeling geen snelle ingreep, waarna u weer eventjes snel hersteld bent. Een tenniselleboog is een complexe blessure, die vaak al lang aanwezig is. Hierdoor zijn er allerlei beschadigingen en verstoringen ontstaan.

Dit heeft gevolgen voor de duur van het herstel, zeker omdat wij ons erop richten om ervoor te zorgen dat de blessure ook niet meer terug komt. Dit duurzame herstel kost tijd omdat er veel schade hersteld moet worden.

Wanneer u uw lichaam deze tijd niet gunt, dan is de kans groot dat de tenniselleboog weer terugkomt. Het merendeel van onze cliënten heeft al meer dan een jaar klachten en heeft vaak al meerdere therapieën ondergaan.

In veel gevallen zijn de klachten tussendoor wel tijdelijk verminderd, maar de blessure is altijd weer teruggekomen.

Wij doen daarom ook geen harde voorspelling wanneer u weer volledig genezen zult zijn. Wij geven u op basis van het lichamelijk onderzoek wél een indicatie van hoe lang de behandelperiode ongeveer kan duren. Op de manier heeft u wel een beeld wanneer u naar verwachting bepaalde zaken weer kunt gaan doen.

Hersteltijd Tennisarm

Kies niet voor een snel traject, maar voor een duurzaam herstel bij ons elleboog expertise centrum in Amsterdam

Onze praktijk richt zich volledig op het behandelen van elleboogblessures. De tenniselleboog is hierbij de meest voorkomende klacht. Onze therapie is hierbij zo kort en snel als mogelijk is, maar wel altijd zo lang als nodig is.

U ziet dat het resultaat belangrijker is dan de periode die we erover doen om dit resultaat te bereiken. Het is wel zo dat onze cliënten in bijna alle gevallen na vier maanden klachtenvrij of nagenoeg klachtenvrij zijn.

Wij helpen u graag bij het maken van een goede inschatting of bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    ×