Fysiotherapie bij een chronische elleboogblessure

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Fysiotherapie bij een chronische elleboogblessure

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Chronische Elleboogklachten
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

De elleboog is het gewricht dat de bovenarm met de onderarm verbindt. Verschillende structuren in de elleboog zorgen ervoor dat het gewricht goed kan bewegen. Pijn in de elleboog, eventueel met bewegingsbeperkingen, kan acuut of over een langere periode ontstaan.

Elleboogklachten komen in verschillende vormen voor. Van de patiënten is 80 procent na een half jaar genezen en na een jaar is dit zelfs 90 procent. Echter, er blijft een aantal mensen langer last houden van elleboogklachten. Als de pijn langer dan drie maanden aanwezig is, spreken we van chronische klachten. Wat kunt u doen bij chronische elleboogklachten?

Oorzaken van een chronische elleboogblessure

Uw elleboog kan op meerdere manieren geblesseerd raken. De spieraanhechting kan door herhaald strekken, buigen en draaien beschadigd raken. Hiervan is met name sprake wanneer er veel kracht gezet wordt, niet op de goede manier getraind is of verkeerd materiaal gebruikt wordt. Op deze manier kan er een litteken in de spieraanhechting ontstaan, wat zorgt voor de pijn. Ook kan een beschadiging van het kraakbeen zorgen voor pijn in de elleboog.

Vaak is er dus bij een elleboogblessure sprake van overbelasting door het constant maken van dezelfde beweging. Veel voorkomende elleboogblessures zijn een tenniselleboog (‘epicondylitis lateralis’) bij tennissers, of een golferselleboog (‘epicondilylitis medialis’) bij golfers. Bij een tenniselleboog is er een overbelasting van de aanhechting van de strekspieren. Deze spieren zitten vast aan de buitenzijde van de elleboog. Bij een golferselleboog is de aanhechting van de buigspieren overbelast. Deze spieren lopen naar de binnenkant van de elleboog.

Oorzaken elleboogblessure

Symptomen die horen bij een chronische elleboogblessure

Elke elleboogblessure heeft zijn eigen specifieke symptomen. Bij een overbelasting van de spieraanhechting heeft u last van een zeurende pijn aan de binnen- of buitenkant van de elleboog. Deze pijn trekt in sommige gevallen door naar de onderarm en de elleboog kan opzwellen. In de meeste gevallen ontstaat de pijn geleidelijk, maar in sommige gevallen kan de pijn ook acuut ontstaan. De ernst kan variëren. In ernstige gevallen kan de pijn u belemmeren met activiteiten in het dagelijks leven.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    Diagnose van een elleboogblessure

    Na een intakegesprek vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Meestal kan uw arts op basis van het gesprek en lichamelijk onderzoek vaststellen of u last heeft van een tenniselleboog of een golferselleboog. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een röntgenfoto, echo, MRI-scan of CT-scan. De arts wil dan andere aandoeningen uit kunnen sluiten. Na dit onderzoek kan er een diagnose gesteld worden, gevolgd door een behandelplan.

    De behandeling van chronische elleboogklachten

    Trauma’s zoals een kneuzing, verrekte pezen of een botbreuk kunnen elleboogklachten veroorzaken. Hiervoor kan een mitella aangelegd worden of wordt er in sommige gevallen geopereerd. Het houden van rust is in alle gevallen erg belangrijk. Toch gaat de pijn na een periode van rust niet altijd weer weg. We spreken dan van chronische elleboogklachten. Hoe langer een klacht of blessure speelt, des te langer het duurt voordat deze volledig is verdwenen. Fysiotherapie kan helpen de pijn te verminderen en de mobiliteit van de elleboog te optimaliseren.

    Fysiotherapie bij Elleboogklachten Expertise Centrum

    Iedereen heeft een ander lichaam met een andere leefstijl, andere gewoontes, voeding en omgeving. Dat een behandeling voor de een werkt, hoeft niet te betekenen dat deze voor een ander ook de oplossing is. Daarom bestaat er bij Elleboogklachten Expertise centrum geen standaard behandeling. 

    De missie is om u de meest effectieve zorg voor uw unieke klacht te bieden, zodat u zo snel mogelijk geholpen wordt. Met behulp van een compleet onderzoek kunnen wij een diagnose stellen en de oorzaak achterhalen. Vervolgens stellen we een behandelplan op dat bij u past. Maak daarom snel een afspraak via onze website. We zien u graag in onze praktijk!

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      verbergen

      Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

      ×