Gescheurde bovenarmspier (Biceps ruptuur)

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Een gescheurde bovenarmspier

    In medische termen spreken wij bij een gescheurde bovenarmspier van een Biceps ruptuur.

    Bij een gescheurde bovenarmspier is een gedeelte en meestal is dat de binnenkant van de biceps spier afgescheurd. Het scheuren van de spier gebeurt meestal bij het plots kracht geven bij het buigen van je elleboog. Je hoort een knap en voelt ene directe pijnscheut. Het moment van scheuren is erg pijnlijk maar daarna valt de pijn wel mee. Bij een volledig gescheurde bovenarmspier zie je dat de biceps nu een spierbal is geworden. Dit komt omdat de spier omhoog schiet omdat deze niet langer vast zit.

    Wanneer er geen spierbal zichtbaar is boven in de arm kan het ook zo zijn dat de spier is ingescheurd (er dus een sneetje in zit maar nog wel vast zit).

    gescheurde bovenarm

    Fysiotherapie behandeling van een biceps ruptuur

    Fysiotherapie bij een biceps ruptuur bestaat uit het volledig herstellen van de biceps of het zo goed mogelijk laten herstellen. Het resultaat ligt aan de ernst van de ruptuur. Wanneer de bicepspees in zijn geheel is afgescheurd of voor een gedeelte bepaald de uitkomst van de behandeling.

    Meestal word de afgescheurde bovenarm spier niet gehecht en moet de arm met rust en fysiotherapie herstellen. De rede dat er vaak niet gehecht word, is dat men prima kan functioneren met de helft van de biceps. Wanneer men fysiek werk of voor het sporten met kracht de elleboog moet buigen is het wel aan te raden om de pees te laten hechten. De kracht word namelijk nooit meer zo goed als voorheen.

    De meeste patiënten waarbij de bovenarm afscheurt zijn op latere leeftijd en hoeft men niet meer zo veel en zwaar te tillen met de arm.

    De beste behandeling voor een biceps ruptuur

    Voor de beste behandeling bij een afgescheurde bovenarm biceps wil je dat het afgescheurde weefsel zo snel mogelijk weer actief gaat worden en gaat functioneren met bewegen.

    In 10-12 weken hersteld het gedeelte van de biceps die is afgescheurd. Het afgescheurde weefsel zit nu bovenin de bovenarm en gaat vergroeien met het andere deel van de biceps die er nog wel zit. Deze spier in onze redding want vanaf nu zijn wij voor het buigen van de elleboog grotendeels afhankelijk van het biceps gedeelte die er nog wel zit en van de spier die ernaast ligt.

    Het vergroeien van het weefsel gebeurd van zelf. De fysiotherapeut houd in de gaten dat dit proces goed verloopt. Wat het lichaam namelijk gaat doen is litteken weefsel aanmaken en dit vergroeid met het spierweefsel van de andere spier. Na 3 maanden is dit 1 functionerende spier geworden en volledig met elkaar vergroeid.

    Zo dra het weefsel aan het vergroeien is moet het lichaam leren omgaan met de nieuwe situatie. Doordat de spier is afgescheurd mis je een groot stuk spier en heb je minder kracht.

    Gelukkig heb je nog 2 andere spieren die deze krachtvermindering kunnen opvangen en deze gaan wij dan ook trainen. Wij laten je zien hoe je het beste kunt tillen en hoe je deze spieren kunt trainen.

    Met 4 maanden merken de meeste patiënten niet of nauwelijks verschil meer met voor het afscheuren.

    Fysiotherapie behandeling na een operatie van een biceps ruptuur

    Fysiotherapie na een operatie van een afgescheurde bovenarm biceps spier begint direct zo dra je uit het ziekenhuis komt. Je arm word in een bepaalde hoek gezet en de arm mag niet gebruikt worden totdat de gehechte spier sterk genoeg is aangehecht. Afhankelijk van de hecht techniek duurt dit meestal 10-12 weken. Dit betekend dus dat je deze tijd je arm niet mag gebruiken. Dit heeft veel nadelige gevolgen omdat de arm zwakker gaat worden doordat je deze niet gebruikt. Dit proces heeft atrofie en begint al na 5 dagen. Daarbij gaat de spier de lengte aannemen van de hoek waar deze in vast gezet word.

    Zo dra je weer mag gaan bewegen, heb je dus een zeer stijve en zwakke arm. Wij moeten jou helpen door middel van fysio dat jij weer alles kan doen met jouw arm.

    Hoe zorgen wij dat de beweeglijkheid van de elleboog terugkomt?

    Met mobilisaties en rek oefeningen zorgen wij ervoor dat de beweeglijkheid van de elleboog weer terugkomt. Gelukkig zijn wij daar erg goed in en krijgen de meeste mensen hun volledige bewegelijkheid weer terug. Hier zit wel haast bij omdat het lichaam na een half jaar langzaam gaat vergroeien. Dus hoe eerder wij dit herstellen des te beter.

    De kracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen verbeteren wij samen met jou door het doen van specifieke oefeningen. Deze oefeningen bouwen wij langzaam op totdat jij op het niveau zit dat jij weer een normale motoriek, genoeg kracht en bewegingen weer lang kunt volhouden.

    Tijdens het revalidatieproces van de afgescheurde biceps pees houden wij het herstel van het litteken in de gaten. Wij zorgen dat deze goed hersteld en niet gaat verkleven.

    Wij begeleiden u dus van a-z en zorgen dat u weer alles kunt doen zoals voorheen.

    Hoe herken je een afgescheurde bovenarm biceps spier?

    Bij het onderzoeken van een biceps ruptuur kijken wij of de biceps nog is aangehecht op de elleboog. Hiervoor gebruiken wij de hooktest. Met deze test haken wij met de vinger de aanhechting van de biceps vast. Kan dit niet? Dan weet je dat deze afgescheurd is.

    Bij twijfel kunnen wij ons echo apparaat gebruiken om te kijken of de biceps pees nog in de elleboog is gelegen.
    Wanneer wij een gescheurde bovenarmspier vaststellen zullen wij de behandelopties met u bespreken. Dit kan ook in overleg met de huisarts.

    Moet ik een afgescheurde biceps pees wel of niet opereren?

    Of je wel of niet moet opereren bij een biceps pees ruptuur hangt af van jouw wensen wat jij nog met de arm wil doen. De resultaten van een niet geopereerde afgescheurde biceps zijn erg goed. De meeste dingen kun je na revalidatie blijven doen. Kracht is goed en er is gene pijn. Er is wel altijd een verschil met de andere arm qua kracht met buigen van de elleboog en je herhaalde bewegingen minder lang uitvoeren met de arm zullen net iets minder goed gaan dan de andere arm. In praktijk leid dit tot minimale hinder en veel mensen merken geen verschil.

    Voor de gene die vaak en herhaaldelijk zwaar moeten tillen met de arm is een operatie wellicht een goede optie. Een operatie leid tot een langer herstel proces met een stijve en een verzwakte elleboog regio. Het eind resultaat is qua maximale kracht en uithoudingsvermogen net iets beter.

    Al deze extra moeite is het volgens ons dan ook alleen waard als je echt moet presteren met arbeid, hobby of sport.
    Wanneer je voor deze keuze staat is het goed om je te laten informeren door een orthopeed over de kansen van de operatie, gevolgen en het te verwachte resultaat. Je kunt ook altijd in gesprek met ons komen voor een advies in jouw situatie. Een huisarts, fysiotherapeut en orthopeed hebben alle 3 andere punten die zij belangrijk vinden.
    Een orthopeed kijkt vanuit een gespecialiseerde blik heel ingezoomd op jouw situatie en scheur. De kans van slagen van operatie zal over het algemeen een belangrijk punt zijn in het keuzeproces van de orthopeed.

    Verschil tussen een huisarts en wij als fysiotherapeut

    Een huisarts kijkt naar het grote geheel en de algemene populatie wat over het algemeen het beste werkt. En neemt algehele cijfers als uitgangspunt om een gewogen besluit te nemen. Dus de behandelmogelijkheid met de grootste kans van slagen is over het algemeen de keuze van de huisarts.

    En wij als fysiotherapeut liggen hier tussen in en nemen jou als patiënt als middelpunt met jouw specifieke situatie (wat heb jij nodig? Wat wil jij met de arm doen?), de operatie gevolgen, de gevolgen voor het revalidatieproces en als laatste het uiteindelijke resultaat. Over het algemeen zul je van ons als advies een uiteenzetting hebben met voor en nadelen zodat je zelf voor de keuze komt te staan.

    3 zorgverleners die jou zo goed mogelijk willen helpen met net een klein verschil is belangen, visie en verschil in waar zij de waarde aan hechten.

    Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

    Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

    ×