Effectieve therapie bij een Golferselleboog

Onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan de elleboog. De golferselleboog is een klacht die wij dan ook vaak zien langskomen. Wij willen u meer vertellen over de achtergrond van deze klacht.

We vertellen u eerst meer over de oorsprong en behandeling van de klacht. Wat kunnen wij hierbij doen en wat kunt u zelf doen? Daarna beantwoorden we nog een aantal veel gestelde vragen.

elleboogklachten

Wat is een Golferselleboog

Een golferselleboog (ook wel golf arm) is een blessure waarbij pijn aan de binnenkant van de elleboog wordt gevoeld. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de pezen die aanhechten aan de binnenkant van de elleboog. De ontsteking is het gevolg van een overbelasting van de spieren van de onderarm. Het gaat bij een golferselleboog om de spieren die de pols buigen.

Epicondylitis medialis

Een golferselleboog wordt ook wel een epicondylitis medialis genoemd. We hebben twee epicondylen, dit zijn botpuntjes aan de binnenkant en buitenkant van de elleboog.

Bij epicondylitis medialis is er een ontsteking van de pezen die aanhechten op de epicondyl aan de binnenkant van de elleboog. Op het moment dat de spieren die de pols buigen een tijdje overbelast zijn kunnen er klachten aan de binnenkant van de elleboog ontstaan.

Deze klacht noemen we in het Latijn epicondylitis medialis.

Epicondylitis medialis

Een golferselleboog wordt ook wel een epicondylitis medialis genoemd. We hebben twee epicondylen, dit zijn botpuntjes aan de binnenkant en buitenkant van de elleboog.

Bij epicondylitis medialis is er een ontsteking van de pezen die aanhechten op de epicondyl aan de binnenkant van de elleboog. Op het moment dat de spieren die de pols buigen een tijdje overbelast zijn kunnen er klachten aan de binnenkant van de elleboog ontstaan.

Deze klacht noemen we in het Latijn epicondylitis medialis.

Het behandeltraject van een golferselleboog in 3 stappen

De behandeling van een golferselleboog doen wij in 3 stappen. Elke behandeling bestaat globaal uit deze 3 stappen.

Stap 1

Elke golferselleboog heeft een bepaalde oorzaak. Het doel voor deze eerste stap is het ontdekken van deze oorzaak en vervolgens deze factor te elimineren. We kijken naar de situatie waarin de klacht is ontstaan en zoeken samen met de patiënt naar betere omstandigheden waardoor de oorzaak wordt weggenomen. 

Het aantal behandelingen voor deze fase verschilt per klacht. Het verschilt tussen 1 en 10 behandelingen in totaal.

Stap 2

Zorg voor de optimale herstelomstandigheden. Wij genezen de golferselleboog niet maar wij zorgen er door onze behandeling voor dat de elleboog de mogelijkheid krijgt om zelf te genezen. Wij passen frictiemassages toe om de spieren rondom de elleboog te laten ontspannen.Wanneer deze spieren ontspannen zijn trekken zij niet meer aan de aanhechting van de onderarmspier en krijgt de aanhechting genoeg rust om te herstellen.

Doordat de spieren minder aan de aanhechting trekken wordt er direct minder pijn ervaren. Door de frictiemassages wordt het gehele gebied goed doorbloed wat herstelstoffen aanvoert die de beschadigde cellen nodig hebben om te herstellen.

 

Om het stel verder te bespoedigen tapen wij de arm in met medical tape. Deze medical tape geeft ondersteuning en dus meer rust. Daarbij zorgt de tape voor een betere doorbloeding en een constante stimulus naar de hersenen wat het herstel verder versneld.

Dit blijven wij herhalen totdat de aanhechting van de onderarm spier ongeveer 60-70 % herstelt is.
In deze fase word 2-3 keer behandeld afhankelijk hoe snel de patiënt hersteld.

Stap 3

De aanhechting is nu voldoende hersteld om te beginnen met oefentherapie. Wij willen namelijk dat de aanhechting weer sterk wordt. De aanhechting is nu nog zeer kwetsbaar en daarom begeleiden wij de patiënt met de opbouw van de oefeningen. We beginnen met een halve kilo oefeningen te doen en wanneer dit goed gaat en het weefsel meer gewicht aan kan, verhogen wij dit. De verhoging doen wij geleidelijk zodat de arm niet weer overbelast wordt.
Wanneer de patiënt alle dagelijkse dingen, activiteiten en sport weer kan doen zonder pijn en de kracht weer is hersteld is stap 3 bereikt.

In fase 3 behandelen wij 2 keer per week en traint de patiënt 2 keer per week zelf thuis. In totaal ben je tussen de 2 en 4 maanden bezig om weer volledig hersteld te zijn.

In 90% van alle golfersellebogen kunnen wij dit resultaat garanderen. Wanneer jij bij de 10% hoort dan zullen wij dit direct met jou bespreken. De gemiddelde duur bij een reguliere praktijk ligt tussen de 6 maanden en 1.5 jaar.

Veelgestelde vragen

Heb ik een Golferselleboog?
Op het moment dat u pijn heeft aan de binnenkant van de elleboog, is er mogelijk sprake van een golferselleboog. Vooral als u deze pijn heel specifiek kunt aanwijzen aan de binnenkant van de elleboog en het buigen van de pols pijn doet. Dan is de kans groot dat u een golferselleboog heeft. Bij een golferselleboog doet drukken op het botpunt aan de binnenkant van de elleboog pijn. Wat is de pijn aan de binnenkant van mij elleboog? Pijn aan de binnenkant van de elleboog kan betekenen dat u een golferselleboog heeft. Vooral als de pijn op één specifieke plek zit en het buigen van de pols pijn geeft aan de binnenkant van de elleboog is de kans groot dat u een golferselleboog heeft. Als dit niet overeenkomt met uw klachten is het mogelijk een andere blessure.
Zijn er oefeningen voor een Golferselleboog?
Als u een golferselleboog heeft is het niet altijd verstandig om oefeningen te doen. Een golfarm ontstaat door een overbelasting en geeft pijn aan de binnenkant van de elleboog. Op het momen dat u oefeningen gaat doet, kan de pijn aan de binnenkant zelfs toenemen. Als u oefeningen voor uw golfarm wilt doen, is het verstandig om dit eerst met uw fysiotherapeut te bespreken. De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het verhelpen van uw klacht. De fysiotherapeut zal hier eventueel geschikte oefeningen bij geven.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×