Bicepspees ontsteking (Bicepspees tendinitis)

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Bicepspees ontsteking

  Wanneer de pees van de biceps ontstoken is noemen wij dit een bicepspees tendinitis. Men ervaart pijn aan het begin van de biceps in de elleboogholte. In de elleboog holte zitten 2 pezen van de biceps waarvan beide ontstoken kunnen zijn. In veel gevallen is behandeling door een fysiotherapeut noodzakelijk. Je kunt de klacht twee weken aankijken of het minder word. Nemen de klachten niet af, dan raden wij je aan contact op te nemen met een fysiotherapeut. Wanneer de klachten blijven toenemen moet je direct contact opnemen om ergere blessures te voorkomen.

  gescheurde bovenarm

  Fysiotherapie behandeling van een bicepspees ontsteking

  De behandeling van een bovenarm biceps pees ontsteking is erg lastig omdat het herstel langzaam is en de arm veel gebruikt word in het dagelijks leven. Wat belangrijk is dat de pees goed doorbloed is en voldoende rust krijgt om te herstellen. Wij leren jou precies wat je wel en niet kunt doen met de elleboog. Door middel van medical taping stimuleren wij de doorbloeding en het herstel. Deze tape kunt u een week laten zitten waarna u weer een nieuwe krijgt.

  Om de pees goed te doorbloeden en het herstel verder te bevorderen voeren wij 2 keer per week fricties bij u uit en doen wij lichte oefeningen. Wat belangrijk is dat wij de biceps spier zelf ontspannen houden. Als deze te gespannen is, remt dit het herstel. Wanneer een biceps gespannen is trekt de spier de hele dag aan de pees, waardoor deze geen rust krijgt.

  Wanneer de ontsteking hersteld is kan er worden begonnen met de spier en pees weer sterk te maken. Door 3 keer per week kracht oefeningen te doen is de kracht snel weer terug. Door langzaam de kracht op te bouwen en rek te geven op de pees word ook de pees weer sterk. Het weer sterk maken van de pees kan meer dan een jaar in beslag nemen. Dit wil niet zeggen dat je ook een jaar last houd, maar wel dat je een jaar lang de oefeningen moet blijven doen om de pees weer sterk te maken.

  Hoe weet ik of mijn biceps spier en pees ontstoken zijn?

  Wanneer een pees of spier ontstoken is zwelt het weefsel op, is deze pijnlijk, is de plek warm en soms zie je dat de plek roder is. Met een fysiotherapeutisch onderzoek kunnen wij kijken of de pees deze symptomen heeft. Wanneer wij twijfelen kunnen wij met behulp van onze echo de biceps ontsteking betrouwbaar onderzoeken.

  Bij de diagnose biceps tendinitis moet er nog uitgezocht worden hoe de persoon aan de ontsteking is gekomen. Dit kan door een trauma, door een overbelasting of door een slechte kwaliteit pees.
  Met het echo-onderzoek kan de kwaliteit van de pees beoordeeld worden.

  Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

  Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

  ×