Ontstoken kapselplooi (Plica synovialis)

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Behandeling en prognose van een plica synovialis

    Voor de meest effectieve behandeling is belangrijk om als eerste te achterhalen waardoor de plica synovialis is gekomen, zodat we de klacht bij de oorzaak kunnen aanpakken. Dit is ook van belang om een inschatting te kunnen geven hoe lang de herstelperiode zal zijn.

    De plica geneest in meeste gevallen met 4 tot 6 weken door rust en de pijnlijke beweging in de elleboog te vermijden. Mocht de pijn niet afnemen dan kan door middel van een operatie de plica worden verwijdert, waarna de elleboog met 2 weken mitella en bewegen op geleide van pijn hersteld.

    Voor zowel een operatieve of conservatieve behandeling zorgen wij ervoor dat u weet welke bewegingen u wel en niet mag maken en hoe u de elleboog het beste zijn rust kan geven die nodig is voor het beste herstel. Daarbij zorgen wij door middel van fricties en massage voor een optimale doorbloeding van alle spieren en geven we het gewricht meer ruimte met specifieke mobilisaties, waarmee het herstel van de plica wordt bevorderd.

    Wat is een plica synovialis

    Het gaat hierbij om een ontstoken kapselplooi of ook wel plica genoemd aan de buitenzijde van het radio-humerale gewricht van de elleboog. Dat is tussen het bot aan de duimzijde van de onderarm (spaakbeen of radius) en het bot van de bovenarm (humerus). Als dat gebeurd noemt men dat een plica synovialis.

    Symptomen van een plica synovialis

    Er ontstaat pijn in de elleboog aan de buiten zijden van de elleboog bij het buigen van 30 graden tot volledige strekking in combinatie met het draaien van de onderarm. 

    Hierbij zijn ook vaak de onderstaande symptomen aanwezig:

    • Een gevoel van “snapping” of “knappend” bij buiging
    • Pijn bij aanraking tussen het gewricht van het spaakbeen en bovenarm
    • Stijfheid 
    • Doffe pijn in rust die toeneemt bij activiteit

     

    Diagnose stellen van een plica synovialis

    Voor het stellen van de diagnose moet goed gekeken worden naar het beloop van de klacht en de soort activiteit die er aan gegeven is. In het onderzoek kan met goed onderscheid maken of het gaat om een plica synovialis door goed te voelen tussenin het gewricht en op de rand van de radius, die plek zal bij druk erop pijn geven. Zit de pijn meer aan de buitenkant op het bot van de bovenarm (laterale epicondyl) dan gaat het niet om een ontstoken plica, maar om een tenniselleboog.

    Daarnaast zijn er twee testen die de diagnose kunnen bevestigen. De posterolaterale impingement test en de flexie-pronatie test.
    Bij Posterolaterale impingement test wordt gevoeld aan de achterzijde in het radio-humerale gewricht of de plica naar buiten komt maximale strekking en of deze pijn geeft bij aanraking daarvan. Is dat het geval dan is de test positief.

    Bij de flexie-pronatie test wordt de arm van maximale buigen en de onderarm naar binnen gedraaid naar een strekking gebracht, waarbij een positieve uitslag een snapping of knappend gevoel geeft tussen de 8o° en 100° buiging.

    Het stellen van de diagnose gaat soms fout, omdat soms te snel wordt gedacht dat het om een tenniselleboog gaat. De testen van de tenniselleboog zijn positief, omdat het kapsel aan de buitenzijden van de elleboog op rek wordt gebracht waardoor er ook rek komt op de ontstoken plica die dan ook pijn geeft. Maar een goede fysiotherapeut of dokter kan het onderscheidt maken door goed te voelen waar de bron van de pijn zit.
    In sommige gevallen hersteld de plica niet goed en kan er gekozen worden om een röntgenfoto of MRI te maken van de elleboog om te kijken in welke mate de plica is ontstoken en of een operatie nodig zal zijn.

    Oorzaak van een plica synovialis

    In de meeste gevallen ontstaat het door overbelasting van herhaaldelijke beknelling in de elleboog. De beknelling ontstaat bij volledige strekking gecombineerd met draaiing van de onderarm. Door een herhaaldelijke beweging hiervan met druk in de elleboog kan de plica gaan ontsteken. Het kan ook ontstaan door een directe klap op de elleboog.

    Het komt bijvoorbeeld veel voor bij mensen die veel met schroevendraaiers werken of mensen die veel werk uitvoeren waarbij er hard wordt gedrukt met een gestrekte arm en een draaiende beweging van de onderarm. Hierdoor ontstaat er veel druk op plica aan de rand van het gewricht die door de overbelasting kan gaan irriteren tot ontsteken.

    Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

    Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

    ×