Stijve Elleboog

Onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan de elleboog. Een stijve elleboog is een klacht die wij dan ook vaak zien langskomen.

Wij willen u meer vertellen over achtergrond van deze klacht. We vertellen u eerst meer over de oorsprong en behandeling van de klacht. Wat kunnen wij hierbij doen en wat kunt u zelf doen? Daarna beantwoorden we nog een aantal veel gestelde vragen.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Wat is de oorzaak van een stijve elleboog?

    Het is niet goed duidelijk wat de exacte oorzaak is van een stijve elleboog. Wat wij weten is dat door een trauma en/of schade in het gewricht het lichaam een stijfheid veroorzaakt. Het lichaam verkort het kapsel in het elleboog gewricht en de spieren rondom het gewricht. Waarschijnlijk doet het lichaam dit om in eerste instantie het gewricht te beschermen.

    Wat wij weten is dat de klacht vaak optreedt wanneer men in het gips gezeten heeft en een aantal weken niet heeft kunnen bewegen. Een stijve elleboog ontstaat ook door gewrichtsschade. Dit kan het kraakbeen, bot of het kapsel zijn. En in sommige gevallen krijgt men een stijve elleboog na een infectie van een bacterie.

    Behandeling van een stijve elleboog

    De behandeling van een stijve elleboog is niet heel moeilijk maar wel een langdurig traject. De nadruk van de behandeling is om de bewegelijkheid van de elleboog weer zo snel mogelijk normaal te krijgen. In principe lukt dit meestal binnen 6 maanden. Bij operaties en zeer heftige gevallen is dit soms langer.

    De behandeling bestaat uit het mobiliseren van het ellebooggewricht. Het ellebooggewricht bestaat uit 3 gewrichten. Deze gewrichten werken samen om de arm te kunnen buigen, strekken en draaien. In een van de eerste behandelingen leggen wij u precies uit hoe dit gewricht werkt en laten wij zien wat het gewricht complex maakt. Om de volledige bewegelijkheid te krijgen moeten deze 3 gewrichten weer 100% functioneren. Er zijn verschillende mobilisatie en manipulatietechnieken die wij gebruiken om dit voor elkaar te krijgen.

    Buiten de beperking in het gewricht van de elleboog moeten de verkorte spieren ook behandeld worden. Door middel van rektechnieken en rekoefeningen komen de verkorte spieren weer op lengte. Meestal gaat het om de spier van de biceps die de strekking tegen gaat.

    Wij gaan die spier 2-3 keer per week voor u rekken en leren u ook hoe u dit zelf thuis kunt doen als aanvulling op de behandeling. De biceps spier is naast dat deze verkort is ook vaak erg stijf en pijnlijk.
    Door frictiemassage en medical taping te gebruiken wordt de spanning in de spier minder en kan deze weer herstellen. Wanneer de gewrichten en de spieren rondom de elleboog herstellen verdwijnt de pijn. Wanneer er veel pijn is, kan de huisarts geschikte pijnmedicatie voorschrijven.

    Veelgestelde vragen

    Heb ik een stijf elleboog gewricht?
    Een stijve elleboog houdt in dat uw elleboog beperkt is in het bewegen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan de elleboog na een periode waarin u gips heeft gehad erg stijf zijn geworden. Wanneer u geen gips heeft gehad, maar de elleboog wel erg stijf voelt kan er iets anders aan de hand zijn. Wanneer u denk dat u een stijve elleboog heeft, en hier iets aan wilt laten doen, kunt u het beste een afspraak maken met een fysiotherapeut. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak van de stijve elleboog is en bespreken wat de beste vervolgstappen zijn.
    Hoe voorkom ik een stijve elleboog?
    Na een operatie en een trauma moet men bedacht zijn om een stijve elleboog te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. De behandeling van een stijve elleboog is zeer lang!
    Er zijn nog veel factoren onbekend waarom de een stijve elleboog krijgt en de ander niet. Wat wij uit onderzoek weten is dat er een paar factoren zijn die significant verschil maken of iemand een stijve elleboog ontwikkeld of niet. Zo weten wij dat wanneer iemand in het gips moet de mensen die in een gestrekte positie in het gips gaan minder snel een stijve elleboog ontwikkelen dan wanneer dit in buiging is gedaan. Helaas kunnen niet alle breuken in gestrekte positie worden gezet.
    Wanneer men uit het gips gaat moet er zo snel mogelijk worden begonnen met het bewegelijk maken (mobiliseren) van de buiging en strekking van de elleboog. Wanneer de rotatie naar binnen en buiten beperkt zijn moeten deze ook bewegelijk gemaakt worden. De prioriteit ligt echter op buigen en strekken.
    Wanneer men niet in het gips gaat en in een mitella zit moet er zoveel mogelijk binnen de pijngrens bewogen worden. Dus alle bewegingen met de elleboog die niet pijnlijk zijn moeten elk uur een paar keer gemaakt worden.

    Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

    Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

    ×