Tintelingen binnenkant onderarm (Cubitale tunnel syndroom)

Neem direct contact op.

Het onderzoek naar tintelingen in de pink en onderarm:

Wanneer er tintelingen zijn in de pink en binnenkant van de onderarm kan de zenuw in de cubitale tunnel bekneld zijn. In de elleboog loopt een zenuw tussen botstukken door. Dit wordt de cubitale tunnel genoemd. Met een aantal orthopedische testen kunnen wij onderzoeken of en waar de zenuw bekneld zit.

De testen om te beoordelen of de zenuw geïrriteerd/beschadigd is zijn erg betrouwbaar. Waar de inklemming zit is echter moeilijker te bepalen. Als een zenuw namelijk op één plek beschadigd is, wordt vervolgens de gehele zenuw gevoeliger.

 

Door testen te doen waarbij de zenuw onder extra druk wordt gezet, wordt de klacht opgeroepen. De plek waar dit het meeste gebeurt is vaak het knelpunt. Het kan soms ook zijn dat dit minder duidelijk is, of dat de zenuw op meerdere plekken bekneld wordt. Tijdens ons onderzoek zorgen we dat we alle plekken hebben onderzocht, zodat we gericht kunnen behandelen.

Ook lager in de onderarm kan de zenuw bekneld raken. Dit ontstaat als de spieren in de onderarm te gespannen staan en hierdoor opzwellen. Hierdoor komt de zenuw onder druk te staan, wat opnieuw de tintelingen veroorzaakt. De pronator teres is een spier waarbij dit kan gebeuren.

De zenuw kan ook bij het buigen van de elleboog over het bot heen schieten. Men kan dan een knappende sensatie voelen tussen de 70-90 graden buiging van de elleboog.

Cubitaal tunnel syndroom

Behandeling van een cubitaal tunnel syndroom

De behandeling van een cubitaal tunnel syndroom bestaat uit het vrijmaken van de beklemming van de zenuw in de elleboog. Wanneer wij dit voor elkaar hebben dan kan de zenuw weer goed doorbloeden en hersteld de zenuw weer.

Er zijn meerdere redenen waardoor de zenuw in de elleboog bekneld kan worden. Directe aanpak van dit probleem resulteert in de snelste behandeling.

In de behandeling zorgen wij ervoor met manipulaties dat het kapsel, de bandjes, het bindweefsel en de spieren geen beklemming meer geven. Dit doen wij door deze structuren op te rekken, goed te doorbloeden, te manipuleren en te masseren.

Wanneer de zenuw een langere tijd beklemd is geweest, ontstaat er door ontstekingen een verbinding tussen de zenuw en het weefsel eromheen. Dit noemen wij verklevingen.
Deze verklevingen behandelen wij door deze verbindingen stuk te maken met manipulaties en het flossen van de zenuw.

Met het flossen van de zenuw, laten wij de zenuw maximaal glijden van het begin naar het einde van de arm. Dit is moeilijk in woorden te brengen hoe dit precies gaat, maar het komt erop neer dat door het maximaal verglijden van de zenuw de verbindingen met het weefsel eromheen worden stuk getrokken. Wij doen dit flossen voor u en leren u hoe u dit zelf kunt doen thuis.

Wanneer de zenuw niet meer beklemd is en goed kan bewegen door de arm is de beurt aan het lichaam zelf om de zenuw te genezen.

Helaas genezen zenuwen erg langzaam. De hersteltijd ligt meestal tussen de 3 maanden en een jaar. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging en hoelang de zenuw bekneld is geweest.

Wat is een cubitaal tunnel syndroom?

Bij een cubitaal tunnel syndroom zit de zenuw aan de achterkant van de elleboog klem of is deze beschadigd. De zenuw die door de cubitale tunnel loopt is de nervus (zenuw) Ulnaris.
Een zenuw is een soort stroomkabel die zorgt voor gevoel in de huid, het aansturen van bewegingen in de spieren en de kracht. De Ulnaris zenuw zorgt voor gevoel in de binnenkant van de onderarm en de pinkzijde van de hand. De spieren voor het sluiten en spreiden van de vingers worden geregeld door deze zenuw.

Wanneer een zenuw klem zit en/of beschadigd is functioneert deze onvoldoende. Het gevoel in de onderarm en pink wordt daarom anders. De kracht met sluiten en spreiden van de vingers wordt minder en er ontstaan vaak tintelingen. Bij een tinteling is het stroomsignaal in de zenuw niet constant.

Er komt dan afwisselend wel of geen stroom door de zenuw heen. Dit is te vergelijken met een stroomdraad van een lamp. Gaat er stroom doorheen dan is de lamp aan en gaat de stroom weg dan is de lamp uit.

Wanneer de stroom onderbroken wordt, ontstaat er een ander gevoel en wanneer dit niet zo is, is het gevoel normaal. Dit gebeurt heel snel achter elkaar en wordt ervaren als een tintelend gevoel. Te herkennen aan het stoten van het bekende ‘telefoonbotje’.

Tintelingen in de pink en onderarm?

Tintelingen in de pink en onderarm is het voornaamste symptoom van het cubitaal tunnel syndroom. Het gevoel van het stoten van het telefoonbotje is dan vaker of continue aanwezig. Daarbij kan de kracht van de vingers verminderd zijn. De zenuw zorgt namelijk voor het spreiden en sluiten van de vingers en deze functie kan verstoord zijn.

Het stellen van een diagnose bij een cubitaal tunnel syndroom

Wanneer men tintelingen ervaart in de onderarm en pink is er sprake van een beknelling of een beschadiging van de zenuw de Ulnaris. Deze zenuw loopt van de nek tot in de pink. Ergens langs deze weg zit de beschadiging en/of beklemming. Wij onderzoeken waar de klacht precies vandaan komt. In de elleboog loopt deze zenuw tussen botstukken door. Dit punt wordt de cubitale tunnel genoemd.

Door de ‘Elbow flexion’ test te doen kunnen wij beoordelen of de klachten vanuit de elleboog komen. De klachten zullen bij deze test in dat geval verergeren. Vervolgens testen wij met de ‘Pressure provocation’ test of de zenuw gevoelig is in de cubitale tunnel. De test ‘Tunnel sign’ wordt ook wel eens gebruikt om het cubitaal tunnel syndroom te diagnosticeren.

Wanneer deze testen de klachten verergeren is de kans zeer groot dat het probleem in de cubitale tunnel in de elleboog zit.

Er moet nog wel worden uitgesloten dat de beklemming niet ook uit de schouder of nek komt.
Dit wordt vaak vergeten door doktoren en reguliere therapeuten waardoor de klacht in stand blijft.

Ik heb mijn telefoonbotje gestoten en dit blijft pijn doen

Dit is één van oorzaken van een cubitaal tunnel syndroom. Wanneer de zenuw wordt gestoten kan deze beschadigd raken. De klachten blijven dan aanwezig tot de zenuw is hersteld.

Hoelang duurt het voordat de zenuw in mijn elleboog hersteld is?

Nadat een zenuw bekneld is geweest hersteld deze meestal binnen 3 maanden. De mate van beschadiging en de duur van de beklemming hebben invloed op het herstel van de zenuw. Hoe minder lang de zenuw beklemd is geweest hoe minder beschadiging er op treed. Hoe minder het lichaam hoeft te herstellen des te sneller er geen klachten meer zijn. Wanneer de zenuw weer goed stroom kan doorgeven gaat de tinteling weg en word het gevoel weer normaal in de onderarm en de pink. De klachten in de onderarm verdwijnen meestal eerder dan de klachten in de pink.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×