De pijn door mijn tennisarm wordt steeds erger, wat kan ik doen?

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

De pijn door mijn tennisarm wordt steeds erger, wat kan ik doen?

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
achtergrond-elleboogklachten-hero
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

De pijn door mijn tennisarm wordt steeds erger, wat kan ik doen?

Hoewel een “tennisarm” best sportief klinkt, is dit een bijzonder vervelende blessure. Een tennisarm (tenniselleboog) is niet alleen erg pijnlijk maar ook nog eens heel erg hardnekkig. Ongeveer een kwart van de mensen met een tenniselleboog, heeft hier na een jaar nog steeds last van.

Wanneer u zich dus afvraagt hoe lang een tennisarm kan duren, dan is het antwoord helaas dat deze heel erg lang kan aanhouden.

Wanneer een tennisarm niet de juiste zorg krijgt, dan kan deze zo maar maanden tot zelfs jaren aanhouden. En zelfs wanneer u naar een algemene fysiotherapeut gaat, kan het resultaat gering zijn, omdat de blessure zo hardnekkig kan zijn. Wij ontvangen daarom veel mensen in onze kliniek die al van alles hebben geprobeerd, maar toch nog steeds met klachten rondlopen.

De klachten worden vaak na verloop van tijd steeds heftiger omdat de spieren en aanhechtingen rondom het ellebooggewricht steeds verder geïrriteerd raken.
Als elleboog expertise centrum, richten wij ons alleen op klachten van de elleboog. Onze kliniek is gespecialiseerd in (langdurige) klachten van de elleboog, zoals een tennisarm of golfelleboog. Het verschil tussen beide aandoeningen is de locatie van de pijn. Deze bevindt zich bij de tennisarm aan de buitenkant van de elleboog.

Onze zorg is er bij de tennisarm op gericht om de chronische ontsteking tot rust te brengen zodat het weefsel kan herstellen.

pijn elleboog tennisarm

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Marja van der Meer

  Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

  Gerrard Leffelaar

  Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

  Anja Louwman

  Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

  Heftige pijn door een tennisarm

  Wanneer mensen bij ons in de kliniek komen, hebben ze vaak al van alles geprobeerd. Van rust houden tot aan oefeningen doen, tot aan het dragen van braces. Ondanks al deze pogingen kunnen mensen nog wakker liggen van de pijn aan hun tennisarm. Of zelfs problemen krijgen op hun werk en dagelijks leven. Wanneer een tennisarm langer aanwezig is, wordt de pijn soms gedurende de hele dag voelbaar en is deze ook in de nacht aanwezig waardoor mensen niet kunnen slapen van de pijn.

  Lekker sporten is uit de boze en zelfs tijdens het zitten op de bank is de stekende/zeurende pijn aanwezig. Wanneer u zelfs in rust last heeft van uw tennisarm, dan zit u in een vergevorderd stadium van de blessure en heeft u specialistische zorg nodig.

  pijn arm tennis elleboog

  Verschillende fases van de tennisarm

  Een tennisarm begint met een lichte irritatie van de spier en de aanhechting van deze spier aan de buitenkant van de elleboog. Wanneer de pijn na verloop van tijd erger wordt, dan is de spier niet alleen geïrriteerd maar zijn er zelfs scheurtjes ontstaan in de pees en de spier. Er is echt sprake van weefselschade.

  Wanneer deze scheurtjes eenmaal zijn ontstaan, dan volstaan een paar weken rust niet meer. Wanneer u dus al langere tijd pijn heeft en deze pijn erger wordt, dan is de kans groot dat u meer nodig heeft dan “een paar weken uw arm minder gebruiken”.

  Wij zien vaak mensen die in dit chronische stadium zitten en die soms wanhopig zijn door de altijd aanwezige pijn die hen dag en nacht in de weg zit. Vaak is de klacht dan al maanden aanwezig.
  Om van een dergelijke ernstige tennisarm te herstellen, heeft een pees (de aanhechting van de spier) maanden nodig. In die maanden moet er rust zijn en moeten er voldoende bouwstoffen worden aangevoerd om te kunnen herstellen.

  “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

  -Marja van der Meer

  Onze zorg bij een langdurige tennisarm

  Wij doen altijd eerst ons eigen onderzoek. Wij weten dat er vermoedelijk al andere zorgverleners naar uw elleboog hebben gekeken. Omdat wij grotendeels cliënten zien die al langer last hebben van een tennisarm, willen wij toch altijd zelf de precieze aard van de klachten vaststellen.

  De ervaring leert dat het onderscheid tussen bijvoorbeeld een tennisarm en golfelleboog (of andere aandoeningen) niet altijd goed wordt gemaakt en dat er dus niet de juiste therapie is toegepast.

  Wanneer we zeker zijn van de oorzaak van de pijn, kunnen we de juiste therapie inzetten. We zullen hierbij soms kiezen voor een rigoureuze fixatie van het elleboog gewricht (gipsen), al dan niet na het opwekken van een lokale ontstekingsreactie. Wij kunnen deze opwekken door het stimuleren van het bindweefsel of bijvoorbeeld onderdrukken door een lokale injectie.

  Omdat onze kliniek zich uitsluitend richt op klachten aan de elleboog, bieden wij behandelingen aan die niet worden geboden door algemene therapeuten. Wij komen graag met u in contact wanneer u leidt aan langdurige klachten door een tennisarm.

  Gesprek inplannen

  Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   verbergen

   ×