Fysiotherapie bij artrose klachten van de elleboog.

Alleen maar specialisten
Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Tenniselleboog traject
Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage
Wat is artrose van de elleboog
Artrose van de elleboog is een klacht die regelmatig voorkomt. Wanneer iemand een beroep heeft of een sport beoefent waar veel gebruik wordt gemaakt van de elleboog, kan deze klacht ontwikkeld worden. Artrose is de medische term van slijtage aan een gewricht. Deze slijtage kan ontstaan door een trauma, maar wordt veelal veroorzaakt door chronische overbelasting. Het kraakbeen dat een gewricht soepel houdt verdunt langzaam, wat een stroeve en pijnlijke beweging van een gewricht veroorzaakt.

Medische terminologie
Het ellebooggewricht bestaat uit drie verschillende botten, het bovenarmbot (humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Deze botten sluiten allemaal op elkaar aan, en draaien langs elkaar. Om deze draaiing soepel te laten verlopen heeft het lichaam een laagje demping toegevoegd. Deze demping, ook wel kraakbeen genoemd, is een stevig en flexibel materiaal.
Artrose is de medische term van een chronisch proces waarbij het kraakbeen slijt. Het lichaam is niet instaat nieuwe kraakbeen aan te maken bij beschadigingen. Bij slijtage van kraakbeen verdwijnt het beschermende laagje op de botten, waardoor ze en steeds meer tegen elkaar schuren. Dit leidt vervolgens tot de pijn, zwelling en irritatie.

Wat is de oorzaak
Vaak is de oorzaak van artrose van het ellebooggewricht niet direct te achterhalen. De oorzaak van artrose van het ellebooggewricht is voornamelijk chronische overbelasting. Bij overmatig gebruik van het gewricht door werk en sport kan het kraakbeen langzaam degraderen. Ook ontwikkelen mensen vaak artrose van de elleboog wanneer ze ouder worden. Het verdunnen van het kraakbeen laagje op botten is namelijk een natuurlijk proces.
Ziektes kunnen ook het kraakbeen aantasten, een voorbeeld hiervan is reuma. Bij reumapatiënten ontstaat de artrose op meerdere plekken tegelijk. Een andere belangrijke oorzaak van artrose is een eerder letsel aan de elleboog. Tot slot vergroot het hebben van overgewicht ook het risico op artrose.
De symptomen
Mensen met artrose van de elleboog ervaren voornamelijk pijn rondom het gewricht. De ernst van de pijn kan wisselen van dag tot dag. Naast de pijnlijke elleboog, kan het ook stijf aanvoelen en gaat bewegen moeizamer. Vaak hebben mensen last van opstartpijn, waarbij de elleboog voornamelijk stijf en pijnlijk is aan het begin van de dag. In de loop van de dag nemen de klachten vervolgens af.
De behandeling
Artrose aan de elleboog is niet te genezen, omdat kraakbeen niet terug kan groeien. Hierdoor is de behandeling voornamelijk gericht op het verlichten van de klachten. Dit kan doormiddel van pijnbestrijding via verschillende geneesmiddelen. Daarbij is het belangrijk om de spieren rondom de elleboog getraind te houden. Dit zorgt voor minder pijnklachten omdat het gewricht minder wordt belast.
Het is essentieel om door middel van fysiotherapie aan te leren op welke manier de spieren getraind kunnen worden, zonder dat de gewrichten worden overbelast. De fysiotherapie kan ook leiden tot een betere bewegelijkheid van de elleboog.
Wanneer de slijtage van het kraakbeen en uiteindelijk een deel van het bot heel ernstig is kan ook overwogen worden om een operatie uit te voeren waar het gewricht vervangen wordt door een prothese. Ook bij een operatie is de begeleiding van een fysiotherapeut, zowel vooraf en tijdens het herstelproces, essentieel.
Hoe kunnen wij het behandelen?
Omdat iedere patiënt uniek is, is het belangrijk om niet een standaard behandelingsprogramma te volgen. Bij het elleboog expertisecentrum van Elleboogklachten zal daarom samen met u op maat een advies worden gemaakt om zo goed mogelijk de klachten van uw artrose te behandelen.
Wij zullen samen met u op basis van uw pijnklachten, de stijfheid van het gewricht en vooral uw persoonlijke doelen een plan opstellen. Onze missie is daarbij om u de meest effectieve en unieke zorg te bieden. U kunt direct een afspraak maken via https://elleboogklachten.nl/contact/.
Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?
Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.