Fysiotherapie bij een muisarm

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Fysiotherapie bij een muisarm

Werkt u veel achter een laptop of computer? Dan zit u waarschijnlijk veel in dezelfde houding en voert u vaak dezelfde bewegingen uit. Dit kan leiden tot vele verschillende lichamelijke klachten. Een van deze klachten is een muisarm.

Fysiotherapie bij een muisarm

Wat is een muisarm?

Het muisarmsyndroom, ook wel een muisarm genoemd, is een term voor algemene klachten in (een deel van) de bovenste extremiteit. De bovenste extremiteit bestaat uit de schouder, arm en hand.

De naam komt voort uit het feit dat de klachten vaak ontstaan doordat iemand veel achter een computer of laptop werkt en hierbij gebruik maakt van een computermuis.

De muisarm valt onder de groep aandoeningen die Repetitive Strain Injury (RSI) worden genoemd. RSI wordt nog veel gebruikt als de benaming voor aandoeningen die ontstaan door het uitvoeren van repeterende bewegingen. Echter, de wetenschappelijke naam is veranderd naar Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder (CANS).

behandeling muisarm

Hoe ontstaat een muisarm?

Door het vele werken met de benoemde elektronica, worden er veel dezelfde bewegingen uitgevoerd en dezelfde houdingen aangenomen. Hierdoor zijn specifieke spieren steeds actief. Deze spieren worden veel aangespannen.

De haarvaten die door de spieren heen lopen worden door het aanspannen dichtgedrukt. Haarvaten zijn de kleinste bloedvaten in het lichaam. Op het moment dat een haarvat te lang wordt dichtgedrukt kan er geen bloed meer doorheen lopen. Hierdoor sterft deze af.

Op het moment dat er meerdere haarvaten afsterven, kan er geen goede doorstroming meer plaatsvinden in de bloedvaten en het lymfestelsel. Hierdoor ontstaat er een zwelling in het weefsel. Daarnaast kunnen de afvalstoffen uit de spier minder goed worden afgevoerd.

De combinatie van de zwelling en de verminderde afvoer zorgt voor vervelende klachten, zoals pijn of een oncomfortabel gevoel. Zolang de klachten niet behandeld worden, zal het weefsel steeds verder overbelast worden.

Hierdoor zullen er steeds meer haarvaten afsterven, waardoor de klachten verergeren. Oftewel, het ledemaat komt in een negatieve vicieuze cirkel.

Wie lopen het meeste risico op een muisarm?

Ouderen hebben meer moeite met het uitvoeren van taken met de muis dan jongeren. Dit komt met name doordat het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden moeilijker wordt naar mate iemand ouder wordt.

Tijdens het aanleren van een nieuwe motorische vaardigheid moet er een grotere spieractiviteit worden geleverd dan op het moment dat iemand die vaardigheid onder controle heeft.

Deze grotere spierkracht leidt sneller tot een overbelasting. Aangezien oudere mensen meer spierkracht nodig hebben voor het gebruiken van de muis hebben zij ook een hoger risico op het ontwikkelen van een muisarm.

Naast dat het aanleren van een nieuwe vaardigheid de benodigde spierkracht vergroot, gebeurt dit ook door mentale druk. Bij meer stress en spanning zal u meer spierspanning opwekken, waardoor de kans op het ontwikkelen van een muisarm nog meer wordt vergroot.

Hoe kunt u een muisarm voorkomen?

Er zijn verschillende tips die ervoor kunnen zorgen dat u een muisarm voorkomt. De eerste is het nemen van genoeg pauzes en het voldoende wisselen van houding.

Ga dus zeker af en toe een kop koffie halen of probeer eens staand in plaats van zittend te werken. Andere tips zijn het veel bewegen van de hand en de vingers en het gebruiken van sneltoetsen in plaats van de muis.

Daarnaast is het belangrijk dat u werkt op een ergonomische werkplek. Dit betekent dat uw toetsenbord en beeldscherm zich op de juiste hoogte bevinden en dat u gebruik maakt van een goede stoel. Het is ook belangrijk om deze adviezen op te volgen op het moment dat u al last heeft van een muisarm.

Behandeling door fysiotherapeut bij een muisarm

Binnen de fysiotherapie bestaat er niet een standaard behandeling voor een muisarm. Daarom zal uw fysiotherapeut samen met u op zoek gaan naar een behandeling die voor u werkt en bij u past. Deze behandeling zal met name bestaan uit het uitvoeren van oefeningen.

Daarnaast kan een fysiotherapeut u helpen met het creëren van een goede, ergonomische werkplek. Dit kan helpen bij het voorkomen van een muisarm, maar voorkomt ook dat de muisarm erger wordt of in stand wordt gehouden.

Fysiotherapie Elleboog Expertise Centrum

Heeft u last van pijn, zwelling, een oncomfortabel gevoel of andere klachten in één of beide bovenste extremiteiten? Twijfel dan niet langer en maak snel een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.

Zij kunnen u helpen door vast te stellen of u inderdaad last heeft van een muisarm en voorzien u daarna graag van een passende behandeling!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×