Mijn kind heeft een zondagsarmpje, kan een fysiotherapeut mijn kind helpen?

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Mijn kind heeft een zondagsarmpje, kan een fysiotherapeut mijn kind helpen?

Een radiuskopsubluxatie, ook wel een zondagsarmpje of een zondagselleboogje genoemd, is de meeste voorkomende aandoening van de elleboog bij kinderen onder de 4 jaar. Bij deze aandoening is de elleboog (gedeeltelijk) uit de kom. Een zondagsarmpje wordt bij meisjes iets vaker gezien dan bij jongens en het betreft in het grootste deel van de gevallen de linkerarm.

Zondagsarmpje

Hoe ontstaat een zondagsarmpje?

Een zondagsarmpje kan ontstaan wanneer er hard wordt getrokken aan de gestrekte arm van uw kind. Hierdoor schiet een onderdeel in de elleboog, een ligament, van zijn plek. Dit ligament komt klem te zitten tussen het bot van de bovenarm en een bot uit de onderarm. Deze botten zijn onderdeel van het ellebooggewricht. Het klemmen van het ligament zorgt ervoor dat het gewricht niet meer goed kan worden gebruikt.

Een zondagsarmpje kan per ongeluk veroorzaakt worden. In veel gevallen ontstaat het bijvoorbeeld tijdens het aankleden wanneer u de arm van uw kind door de mouw van een shirt of trui trekt. Een ander veelvoorkomend voorbeeld is wanneer u uw kind aan de arm trekt om te helpen met opstaan.

Hoe herkent u een zondagsarmpje?

Op het moment dat het ligament in de elleboog uit de kom schiet, merkt u vrijwel direct dat uw kind pijn heeft. In sommige gevallen kunt u een klikkend geluid horen tijdens het verschuiven van het ligament, maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook is er aan de buitenkant van de arm geen blauwe plek of zwelling te zien.

Na het ontwrichten van de elleboog, wil uw kind de arm gelijk niet meer gebruiken vanwege de pijn. Het is pijnlijk om de arm te buigen en de onderarm naar binnen of naar buiten te draaien. Daarom houdt uw kind het liefst de arm een beetje gebogen tegen zich aan of ondersteunt uw kind de pijnlijke arm met de andere hand.

Wat kunt u doen?

In sommige gevallen kan de elleboog weer spontaan in de kom schieten en zijn de klachten weg. Als dit niet het geval is, kunt u het beste de huisarts bellen. Deze zal dan de arm van uw kind weer in de kom zetten. Nadat de elleboog weer op zijn plek zit, is in veel gevallen de pijn weer meteen weg. Uw kind kan dan de arm weer gebruiken zoals voorheen en het dragen van gips of een mitella is niet nodig.

De meeste kinderen houden geen klachten over aan een zondagsarmpje, maar bij sommige kinderen die een zondagsarmpje hebben gehad, schiet de elleboog vervolgens vaker uit de kom. Ook kunnen in enkele gevallen kinderen last houden van bewegingsbeperkingen, krachtsvermindering of instabiliteit van het ellebooggewricht. In deze gevallen is de nazorg van een zondagsarmpje erg belangrijk.

Zondagsarmpje

Fysiotherapie

De elleboog is een ingewikkeld gewricht, dus een juiste en professionele benadering is van groot belang. Door de omliggende structuren rondom de elleboog met behulp van fysiotherapeutische oefeningen te versterken, verklein je de kans dat de elleboog nog een keer uit de kom schiet. Fysiotherapie zorgt er ook voor dat de elleboog versoepelt, waardoor de bewegingsvrijheid van de arm toeneemt.

Behandeling bij Elleboogklachten

Bij ons Elleboog Expertise Centrum zijn wij gespecialiseerd in elleboogklachten en weten wij precies hoe wij de elleboog van uw kind weer sterk, soepel en gezond kunnen maken. Wij geloven niet in een standaardbehandeling. Onze missie is om met een persoonlijke behandeling u zo efficiënt mogelijk te kunnen helpen.

In ons multidisciplinair centrum werken allerlei professionals met elk hun eigen specialisatie, waardoor er altijd wel iemand is die ervoor kan zorgen dat uw kind de perfecte behandeling krijgt. Ook hanteren wij geen wachtlijsten, dus u kunt altijd snel bij ons terecht.

Bent u benieuwd wat wij voor uw kind kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×