Fysiotherapie na het afscheuren van een spier in uw bovenarm

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Fysiotherapie na het afscheuren van een spier in uw bovenarm

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Afscheuren spier bovenarm
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Ervaart u pijn aan uw bovenarm en is deze pijn plotseling hevig ontstaan tijdens een inspanning of een ongeluk? Dan heeft u misschien een scheur in een van de spieren in uw bovenarm. U verwacht misschien dat een operatie hier de enige voor oplossing is, maar dit is niet altijd het geval. Op deze pagina leest u wat fysiotherapie voor u kan betekenen!

Wat zijn mogelijke oorzaken van het afscheuren van een spier?

Een spierscheuring ontstaat wanneer de belasting op de spier groter is dan de spier aankan. Afhankelijk van hoe groot deze belasting is, kan er een klein scheurtje in de spier ontstaan of kan de spier volledig afscheuren.

Vaak ontstaat een spierscheuring wanneer de spier niet voorbereid is op een beweging. Dit kan het geval zijn tijdens inspanning wanneer u geen of een onvoldoende warming-up heeft uitgevoerd, wanneer u een verkeerde lichaamshouding heeft of wanneer uw spieren vermoeid of niet flexibel genoeg zijn.

Denk hierbij aan sporten zoals gewichtheffen, roeien en turnen. Hiernaast kan een plotselinge beweging in een ongemakkelijke houding of het gooien of tillen van een zwaar voorwerp leiden tot een spierscheuring in uw bovenarm.

Oorzaken-afscheuren-spier

Wat zijn de symptomen van een spierscheuring in de bovenarm?

Bij het plotseling afscheuren van een spier zult u een plotselinge hevige pijn ervaren. We spreken ook wel van een zweepslag, omdat het kan voelen alsof er met een zweep op de spier wordt geslagen.

Wanneer de spier scheurt, scheuren ook de bloedvaatjes en lymfevaatjes die zich in de spier bevinden en komt er bloed en vocht vrij. Hierdoor zal er een zwelling en blauwe plek ontstaan op de plek van de scheur. Bovendien kunt u last hebben van spierzwakte, een beperking in lichaamsbewegingen en spierstijfheid van omliggende spieren.

De symptomen die u ervaart zijn afhankelijk van hoe groot de scheur in uw spier is. Zo zult u bijvoorbeeld meer beperkt zijn in uw bewegingen wanneer u uw spier volledig is afgescheurd dan wanneer er sprake is van een klein spierscheurtje.

De behandeling van een spierscheuring in de bovenarm

De herstelduur en behandelingsvorm van een spierscheuring zijn afhankelijk van de omvang van de scheur. Heeft u kleine spierscheurtjes en ervaart u slechts milde symptomen? Dan kan uw spier al binnen een week herstellen. Is de spier volledig afgescheurd? Dan kan het herstel langer dan een half jaar duren en zult u een operatie moeten ondergaan. In de meeste gevallen zal het herstel minimaal zes tot acht weken duren.

Het is belangrijk dat de getroffen spier genoeg rust krijgt. Spieren hebben namelijk een zelfherstellend vermogen, maar moeten hier wel de kans toe krijgen. Tegelijkertijd is lichaamsbeweging van belang, omdat u niet wilt dat de spier verzwakt. Het kan best moeilijk zijn om hier de juiste balans tussen te vinden. Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om u hierbij te helpen!

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Marja van der Meer

  Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

  Gerrard Leffelaar

  Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

  Anja Louwman

  Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

  “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

  -Marja van der Meer

  Fysiotherapeutische zorg na het afscheuren van een spier in uw bovenarm

  Wanneer u een week na het scheuren van uw spier rust heeft gehouden, kunt u beginnen met uw herstel bij een van onze fysiotherapeuten. We zullen beginnen met voorzichtige rekoefeningen. Gaat dit goed en neemt de pijn af? Dan voegen we hier spierversterkende oefeningen aan toe. Deze zullen we langzaam zwaarder maken, mits de aangedane spier dit aankan. Hiernaast zullen we gaan werken aan uw krachtuithoudingsvermogen.

  Tijdens uw herstel zal uw fysiotherapeut nauwlettend in de gaten houden of u niet te veel pijn ervaart. Te veel pijn zal het herstel namelijk niet bevorderen, maar juist vertragen. Hiernaast is de behandeling afhankelijk van uw wensen. Bent u een fanatieke sporter en kunt u niet wachten om dit weer op te pakken? Dan zal de fysiotherapeut u in het laatste stadium begeleiden met sport-specifieke oefeningen. Op deze manier voorkomen we dat uw spier te snel wordt belast en vergroten we kans dat u weer snel aan de slag kunt gaan!

  Herstel van een spierscheuring in uw bovenarm bij Elleboogklachten Expertise Centrum

  Onze fysiotherapeuten bij Elleboogklachten Expertise Centrum zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Door u hier vervolgens in te begeleiden, proberen we u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen!

  Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Gesprek inplannen

  Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   verbergen

   Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

   ×