Herstellen met fysiotherapie na een olecranon breuk.

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Gebroken olecranon

Bent u recent hard gevallen op uw elleboog en heeft u hier sindsdien erg veel last van? Dan zou het kunnen zijn dat uw olecranon gebroken is. Het olecranon is het botje op de punt van de elleboog en dus vrij herkenbaar. Behandeling ervan verschilt sterk per situatie, waarbij fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan vooral verder, in dit artikel vertellen wij u hier graag iets meer over.

gebroken olecranon

Wat is een Olecranon breuk?

Het olecranon is het uiteinde van de ulna, ook wel de ellepijp genoemd. Het olecranon is een goed herkenbaar botpunt. Het is namelijk het puntje van de elleboog. Het werkt als het ware als een scharnier, waardoor de arm gebogen kan worden. Door een harde klap of val kan dit stukje bot afbreken.
De ernst van de breuk kan sterk verschillen. Bij een volledige breuk breekt vaak ook de pees die verantwoordelijk is voor het strekken van de arm af. Het kan echter ook zo zijn dat er alleen wat scheurtjes in het bot zitten en dat de pees nog wel vast zit. Bij een volledige breuk wordt vaak geopereerd, maar wanneer er alleen sprake is van een scheurtje, kan het ook behandeld worden met alleen gips of een mitella.

Wat zijn de symptomen?

Bij een olecranon breuk is er vaak een sterke zwelling te zien bij de elleboog. U ervaart in dat geval direct hevige pijn in dit gebied. Bewegen doet pijn en kan een knarsend of schurend geluid geven. Daarnaast kan het zo zijn dat u de elleboog niet meer kunt strekken en dat er zich bloeduitstortingen vormen rondom de elleboog.

bloeduitstorting elleboog

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een olecranon breuk?

Bij revalidatie van een olecranonbreuk is het van belang om grote belastingen op de elleboog te voorkomen, maar tegelijkertijd de weefsels rond de elleboog te versterken. De fysiotherapeut kan hierbij op verschillende manieren helpen.

Oefentherapie
Het geven van oefeningen is vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hierbij maakt de fysiotherapeut samen met u een oefenprogramma afgestemd op uw situatie. Dit bestaat onder andere uit krachtoefeningen, maar ook flexibiliteitsoefeningen zijn hierbij van belang. Het doel van deze oefeningen is om de weefsels rondom de elleboog te versterken en de flexibiliteit te verhogen.
Manuele therapie
Aangezien de elleboog een tijd vast heeft gezeten, ofwel in gips ofwel in een mitella, is de bewegingsvrijheid van het gewricht afgenomen. Wanneer een gewricht voor een langere tijd niet bewogen wordt, worden de omliggende weefsels stijver. Manuele therapie kan hierbij helpen. Hierbij worden de omliggende weefsels gemasseerd, zodat het gewricht weer soepeler wordt en de bewegingsvrijheid wordt geoptimaliseerd.

Medical taping
Tot slot kan ook medical taping worden gebruikt in de behandeling van een olecranon breuk. Hierbij wordt met behulp van elastische tape getracht lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen. Hierdoor worden niet alleen de spieren ondersteund, maar wordt ook het genezingsproces bevorderd als gevolg van een betere bloedvoorziening.

Zoals u kunt lezen zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden. Welke behandeling het beste bij u past, is afhankelijk van uw situatie. Ongeacht van de situatie is het in ieder geval van belang dat u zoveel mogelijk in beweging blijft. Dit geldt voor het hele lichaam, maar met name voor de schouder, aangezien deze snel stijf kan worden wanneer het niet genoeg bewogen wordt.

Hierbij is het wel ontzettend belangrijk om verergering te voorkomen. Daarom is het van belang om goed naar uw lichaam te luisteren en te stoppen wanneer u te veel pijn ervaart.

Elleboogklachten Expertise Centrum

Voor behandeling van elleboogklachten bent u bij ons aan het goede adres. Aangezien wij ons alleen richten op de behandeling van elleboogklachten, beschikken wij over veel kennis en ervaring op dit gebied. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op en wie weet tot snel in onze praktijk in Amsterdam!

Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over?
Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij

  Gegarandeerd pijnvrij met ons Elleboog behandeltraject

  Master in Elleboogklachten – Wij kennen en behandelen 20+ elleboogklachten
  Binnen enkele weken of maanden uw arm weer soepel gebruiken

  Gegarandeerd pijnvrij met ons Elleboog behandeltraject

  Master in Elleboogklachten – Wij kennen en behandelen 20+ elleboogklachten
  Binnen enkele weken of maanden uw arm weer soepel gebruiken

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×