Onze hulp bij klachten door plica synovialis.

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Opgezwollen ellebooggewricht

Heeft u last van een pijnlijk en opgezwollen ellebooggewricht? Het kan zijn dat u te maken heeft met een plica synovialis. In dit artikel zal uitgelegd worden wat dit precies inhoudt en wat voor behandelingen hiervoor mogelijk zijn.

opgezwollen ellebooggewricht

Wat is een plica synovialis?

Het ellebooggewricht is een verbinding tussen drie botten. Om ervoor te zorgen dat deze botstukken op hun plaats blijven tijdens het bewegen, zitten er allerlei structuren rondom het gewricht. Een van deze structuren is de kapselplooi, een laag bindweefsel rondom het gewricht welke zorgt voor stevigheid. Wanneer deze kapselplooi ontstoken raakt, spreken we van een plica synovialis.

Ontstaanswijze

Het ontstaan van een plica synovialis kan op twee manieren gebeuren: acuut of chronisch. Wanneer de klachten veroorzaakt worden door een harde klap op de elleboog, spreken we van een acuut ontstane ontsteking. Een plica synovialis kan ook ontstaan door het herhaald overbelasten van het gewricht. Door veel dezelfde bewegingen te maken met de elleboog, schuiven de kapselplooi en de structuren eromheen herhaaldelijk over elkaar heen. Dit kan zorgen voor irritatie van de kapselplooi en uiteindelijk tot ontsteking ervan.

Symptomen

Een plica synovialis geeft symptomen die typerend zijn voor een ontsteking: roodheid, warmte, pijn, zwelling en functieverlies. Deze ontstekingsreactie van het lichaam heeft als functie het herstellen van beschadigd weefsel. Als gevolg van deze ontstekingsreactie ontstaan vaak stijfheidsklachten. Dit komt omdat opgezwollen structuren meer ruimte innemen. Hierdoor ontstaat een tekort aan ruimte waardoor het gewricht minder makkelijk te bewegen is.
In sommige gevallen kan het ontstoken weefsel inklemmingklachten als gevolg hebben. Dit gebeurd wanneer het weefsel klem komt te zitten tussen twee botonderdelen. Een inklemming kan zorgen voor pijn, bewegingsbeperkingen en een ‘ploppend’ geluid bij bepaalde bewegingen.

stijve elleboog

Behandel mogelijkheden

Wanneer u last heeft van een pijnlijk gewricht kunt u zelf al een aantal stappen ondernemen. Een plica synovialis geeft door het minder belasten van de elleboog vaak al minder klachten. Door te zorgen voor minder wrijving tussen structuren, geeft u uw lichaam lichaam tijd om het beschadigde bindweefsel te herstellen.
Naast rust kan het koelen van het gewricht uw pijn verlichten. De kou zal zorgen voor het afnemen van de zwelling, waardoor er weer wat meer ruimte ontstaat in het gewricht. Hierdoor zal het bewegen van uw elleboog minder pijnlijk zijn.

Een behandeling bij de fysiotherapeut
Om ervoor te zorgen dat u zo goed en zo snel mogelijk herstelt van een plica synovialis kunt u in behandeling gaan bij een fysiotherapeut. Deze kan u ondersteunen bij het bepalen van de optimale belasting voor uw elleboog. Rust is belangrijk, maar niets doen is niet goed voor uw gewricht. Wanneer een gewricht lange tijd weinig hoeft te doen, zullen de spieren die nodig zijn om dit gewricht te bewegen minder sterk worden. Hierdoor is de kans op een terugkerende plica synovialis groter. Het vinden van de juiste balans tussen rust en bewegen is daarom erg belangrijk. Middels oefentherapie zal de mobiliteit in uw elleboog verbeterd worden. Daarnaast zullen de oefeningen de spierkracht van spieren rondom de elleboog vergroten, waardoor de kans op een terugkerende plica synovialis kleiner wordt. Een therapeut kan u ook helpen bij het aanleren van de juiste beweegpatronen.
Operatieve behandeling
Bij onvoldoende resultaat van fysiotherapie kan een operatieve behandeling overwogen worden. Er wordt dan een kijkoperatie gedaan om het ontstoken weefsel te verwijderen. Ook na het ondergaan van een operatie kan een fysiotherapeut u helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht van uw gewricht.

Een behandeling bij het Elleboogklachten Expertise Centrum

Heeft u last van uw elleboog en lijken de klachten op die van een plica synovialis? Blijf er niet langer mee rondlopen! Bij het Elleboogklachten Expertise Centrum werken fysiotherapeut die gespecialiseerd zijn in het behandelen van elleboog gerelateerde klachten. Wij helpen u graag bij het verminderen van uw klachten. U bent van harte welkom!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×