Buitenkant elleboog

Ontstoken ellebooggewricht

Ontstekingen in het ellebooggewricht (in de volksmond een ontstoken elleboog) komen veel voor. Er zijn verschillende vormen van ontsteking in de elleboog. Deze verschillen kunnen te maken hebben met het deel van de elleboog dat ontstoken is of de reden dat de ontsteking is bestaan.

Ons centrum is gespecialiseerd in de behandeling van elleboogklachten. We starten daarom altijd met een grondig onderzoek naar de oorzaak van uw klachten, zodat wij u daarna snel kunnen helpen met uw herstel. Dit doen we aan de hand van een duidelijk behandelplan, waardoor u precies weet wat u kunt verwachten.

Heeft u last van een ontstoken elleboog

Bij een ontstoken elleboog denken we aan een ontstoken ellebooggewricht. De elleboog bestaat uit drie kleine gewrichtjes, aangezien het een complex gewricht is dat uit meerdere onderdelen bestaat. Een ontsteking kan in één of meerdere van deze gewrichtjes optreden.

Een ontsteking duidt op een beschadiging, en de oorzaak hiervan kan variëren. Om een ontsteking in het ellebooggewricht te behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zo kan een duidelijk behandelplan opgesteld worden om het probleem op te lossen.

Op deze pagina leest u over de verschillende oorzaken en diagnoses die kunnen worden gesteld bij een ontstoken elleboog. We geven daarbij alle benodigde informatie om het probleem te begrijpen en aan te pakken.

Ontstoken elleboog behandeling

Wat zijn mogelijke oorzaken van een ontstoken
ellebooggewricht?

Instabiliteit

Een instabiel ellebooggewricht kan leiden tot een ontstoken elleboog. Dit kan veroorzaakt zijn door een trauma, een aangeboren afwijking of een disbalans in de spieren van de elleboog.

Osteoporose

Osteoporose veroorzaakt meestal niet direct gewrichtsontstekingen, maar maakt botten zwakker en kwetsbaarder, wat het risico op breuken verhoogt en kan leiden tot ontstekingen.

Plica-syndroom

Een ontstoken ellebooggewricht kan worden veroorzaakt door een plica-syndroom. Hierbij is het weefsel dat voor ‘gewrichtssmeer’ zorgt ontstoken. Dit veroorzaakt pijn, een blokkering en stijfheid in de elleboog. Neem contact met ons op voor een diagnose.

Trauma

Wanneer er trauma in de elleboog optreedt, kunnen er beschadigingen in de gewrichten ontstaan. De banden, het bot, het kraakbeen en de spieren kunnen beschadigd raken, wat kan leiden tot een ontsteking.

Hoewel wij de meeste beschadigingen kunnen diagnosticeren, is het vaak aan te raden om na een val of ongeluk een röntgenfoto te laten maken in het ziekenhuis.

Reuma

Reuma kan voorkomen in de elleboog. Bij reuma valt het eigen lichaam het kraakbeen van de gewrichten aan, in dit geval het ellebooggewricht.

Er zijn veel soorten reuma die zich allemaal net even anders uiten. Wanneer de oorzaak van de ontsteking niet gevonden wordt, verwijzen wij u door naar de huisarts voor bloedonderzoek, zodat de diagnose reuma gesteld kan worden.

OCD en de ziekte van Panner

Loslatend kraakbeen kan voorkomen in alle gewrichten, vooral bij personen tussen de 10 en 20 jaar. In de elleboog komt dit minder vaak voor. Loslatend kraakbeen zorgt voor pijn, zwelling en een instabiel gevoel.

OCD en de ziekte van Panner kunnen hiervan de oorzaak zijn. Bij verdenking op loslatend kraakbeen verwijzen wij u door naar een orthopeed voor bevestiging.

Losse body

Bij een losse body zit er een stukje bot in de weg bij het gewricht, waardoor het kraakbeen van het ellebooggewricht beschadigt. Dit leidt vaak tot moeite met strekken of buigen van de arm en vaak tot ontstekingen in het gewricht.

Het losse stukje bot kan bewegen, wat de ernst van de klacht kan beïnvloeden. Soms zit het bot ‘in de weg’ en soms niet. Wanneer het botje blijft storen, moet dit verwijderd worden door een orthopeed.

Artrose

Artrose kan voorkomen in de elleboog en treedt vooral op na intensief tilwerk en op latere leeftijd. Artrose gaat gepaard met bewegingsbeperkingen, stijfheid en soms zwelling. Stijfheid is ’s ochtends het ergst en wordt vaak minder door bewegen.

Artrose kan in alle drie de gewrichten van de elleboog voorkomen, afhankelijk van welke beweging vaak gemaakt is, en kan ook ontstaan door een trauma.

Heterotopische ossificatie elleboog

Heterotopische ossificatie kan ontstaan na een ernstig trauma en komt vaak voor na een operatie. Bij deze aandoening ontstaat botachtig weefsel in een spier, vaak in de brachialis-spier van de bovenarm.

Wanneer de buiging van de elleboog na een trauma of operatie geleidelijk afneemt, kan dit een teken zijn dat dit proces zich aan het vormen is. Verwijzing naar een orthopeed is dan noodzakelijk.

Ontsteking langdurige Tenniselleboog

Wanneer een tenniselleboog langer dan een half jaar aanhoudt, verandert er het een en ander in de elleboog en arm. Doordat tillen pijnlijk is, leert men manieren om de pijn te vermijden.

Als men een half jaar of langer de pijnlijke manier van tillen vermijdt en alleen op een niet-pijnlijke manier tilt, ontstaat er een disbalans in de spieren.

Dit kan leiden tot een onstabiele elleboog, wat uiteindelijk kleine beschadigingen in het gewricht kan veroorzaken, waardoor een ontsteking ontstaat.

Infectie

Na het ontstaan van wondjes kunnen bacteriën het lichaam binnendringen en na verloop van tijd een infectie veroorzaken.

Het kan lastig zijn om te achterhalen wanneer de infectie is ontstaan, maar de symptomen zijn vaak duidelijk. De
elleboog raakt ontstoken en de ontsteking blijft toenemen.

Bij een ontsteking na een wond, ondanks rust, is de kans groot dat er een infectie is. Neem dan direct contact op met uw huisarts voor antibiotica om de bacterie te bestrijden! Na een operatie is de kans op infectie <15%, maar het komt geregeld voor.

Overbelasting

De gewrichten in de elleboog kunnen ontstoken raken door herhaalde overbelasting of een trauma waarbij er direct te veel kracht op het gewricht komt. Vaak ontstaat overbelasting bij nieuwe activiteiten.

Het is niet logisch dat er overbelasting ontstaat bij activiteiten die iemand al jarenlang uitvoert. Denk daarom meer aan nieuwe sporten, werkzaamheden of hobby’s.

Bij overbelasting volstaat rust, en de klachten zouden binnen twee weken langzaam moeten afnemen als de activiteit die de klachten veroorzaakte, wordt vermeden.

Jicht

Jicht is de meest voorkomende reden voor acute ontstekingen in de elleboog. Deze klacht hangt niet direct samen met het gebruik van de elleboog, maar meer met de algehele gezondheid.

Bij jicht ontstaat er een ontsteking in de elleboog (en vaak andere gewrichten) doordat het urinezuurgehalte in het lichaam te hoog is.

Extra botvorming (osteofytvorming)

Bij extra botvorming kan dit bot in de weg zitten, wat structuren in de elleboog kan beknellen en leiden tot beschadigingen en bewegingsbeperkingen. Deze klachten lijken sterk op die van een losse body, maar verdwijnen niet.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×