Ontstoken elleboog (posterolaterale instabiliteit)

Neem direct contact op.

Een ontstoken elleboog door een instabiliteit aan de buitenkant van de elleboog

Een elleboog kan ontstoken raken doordat een gewricht instabiel is. Wanneer dit aan de buitenkant of bovenop de elleboog is, dan noemen wij dit een posterolaterale instabiliteit. Deze klacht kan ook aan de binnenkant van de elleboog zitten. Een instabiliteit kan ontstaan doordat de banden gescheurd zijn met een trauma (bijvoorbeeld val met gestrekte arm) of de banden zijn te slap.

Behandeling Posterolaterale rotatoire instabiliteit

De behandeling van posterolaterale rotatoire instabiliteit is het herstellen van de stabiliteit van de elleboog. Dit doen we middels fysiotherapeutische oefeningen of door een operatieve ingreep.

Fysiotherapeutische behandeling

Als er instabiliteit optreed na een trauma dan is rust gewenst. Indien nodig geeft de desbetreffende orthopeed een brace of mitella om dit te bevorderen. Deze herstelfase duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Als het kapsel rondom het kopje van het spaakbeen rustig is zullen wij stabiliteitstraining gaan doen. Afhankelijk van de sport die wordt uitgevoerd zal het revalidatietraject ongeveer 3 tot 4 maanden in beslag nemen. Als er bovenhandse sporten worden gedaan of sporten waarbij er veel gewicht op het kapsel komt te staan is evt een brace aangeraden. Wil men op het huidige niveau blijven sporten en de klachten blijven aanwezig dan zal het operatieve traject overwogen kunnen worden.

Niet fysiotherapeutische behandeling

De schade aan het laterale ulnaire ligament en de annulaire band rondom het spaakbeen kopje is te groot. Tijdens dit traject worden één of beide banden operatief hersteld. Hiermee wordt dus ook de stabiliteit in de elleboog hersteld. Na de operatie dragen patiënten 3 weken ellebooggips. Na die 3 weken krijgen patiënten een brace die de laatste 30 graden van de elleboog strekking blokkeert. Deze brace dient men 3-6 weken te dragen.

De mobiliteit wordt langzaam opgevoerd om te zorgen dat de elleboog de strekking niet verliest. 12 weken na de operatie zien wij als fysiotherapeut de patiënt graag in de praktijk. Vaak is er dan sprake van een strekbeperking en veel krachtsverlies in de boven en onderarm. Wij zullen de strekbeweging bevorderen in combinatie met stabiliserende oefeningen voor de elleboog. Als de strekking optimaal is gaan wij ook de boven en onderarm verder optrainen. Dit traject neemt doorgaans nog 3 maanden in beslag.

Wat is poterolaterale rotatoire instabiliteit

Posterolaterale rotatoire instabiliteit is instabiliteit van de elleboog in gestrekte stand met de handpalmen open gedraaid. Deze instabiliteit ontstaat doorgaans door het uit de kom schieten van het kopje van het spaakbeen (radius) of bij herhaaldelijke bewegingen in gestrekte positie met de handpalmen open. Denk hierbij aan gewichtheffers die veel gewichten boven hun hoofd uitstoten. Bij deze groep krachtsporters komt er heel veel kracht op de onderarmen te staan. Als ze het gewicht uitstoten staan de armen altijd uit elkaar en nooit loodrecht boven het eigen zwaartepunt. De kracht komt dan enorm op de buitenzijde van de elleboog te liggen. Door dit herhaaldelijk te doen kan het Laterale Ulnaire Ligament (LUCL zie afb 1) scheuren.

Om beter te begrijpen wat posterolaterale rotatoire instabiliteit is, is er enige kennis van anatomie nodig. In afbeelding 1 is de elleboog te zien. Het onderste bot is de ellepijp en de bovenste het spaakbeen.

De posterolaterale rotatoire instabiliteit is in te delen in gradaties:
Graad 1: het bandje met het blauwe kruisje scheurt op de plek van het blauwe kruisje. Dit zorgt al voor de posterolaterale rotatoire instabiliteit. Deze is qua pijn reduceerbaar en op te lossen volgens fysiotherapeutische behandeling (zie behandeling)
Graad 2: het bandje met het blauwe en rode kruisje scheuren op de plek van de kruisjes. Hierbij volgt direct een operatie aangezien de instabiliteit dan vaak te groot is. De band zal hersteld moeten worden.
Graad 3: zowel de band met het groene, als die met het blauwe en rode kruisje scheurt. Ook dit zal operatief herstelt moeten worden. In gevallen 2 en 3 ziet de behandeling er hetzelfde uit (hyperlink).

Afbeelding 2

Tennisarm

Posterolaterale roatoire instabiliteit kan ook ontstaan na een tennis arm. Zowel bij een tennis arm als bij de zware gewichtsheffers zijn de strekkers van de pols overbelast. In afbeelding 2 de extensor carpi radialis brevis. Als deze is overbelast en lange tijd ontstoken (langer dan een half jaar) kan dit invloed hebben op het laterale ulnaire ligament. Dat komt omdat de aanhechting van de extensor carpi radialis brevis en de aanhechting van het laterale ulnaire ligament hetzelfde zijn. Het ligament kan dan laxer worden of zelfs scheuren. Het scheurt dan altijd op de plek van het rode kruisje (afb 1).

Symptomen posterolaterale rotatoire instabiliteit

De symptomen van posterolaterale instabiliteit is voornamelijk een klikkend, snappend of blokkerend gevoel als patiënten de elleboog willen strekken met de handpalm opwaarts. Verder is pijn aan de buitenzijde van de arm veel voorkomend.
Ook horen mensen vaak een klik of iets scheuren wanneer er een trauma met de arm is geweest en de instabiliteit ontstaat.

Hoe wordt de diagnose posterolaterale rotatoire instabiliteit gesteld?

Wij als fysiotherapeut kunnen middels twee testen een vermoeden uitspreken. Dit zijn de posterolaterale schuiflade test en de lateral pivot shift test. Een positieve testuitslag is vaak in beide gevallen een harde klik of veel speling op het gewricht.

De testen zijn echter niet betrouwbaar genoeg om met zekerheid een uitspraak de toen over de posterolaterale rotatoire instabiliteit. Bij een trauma of een mobiliteitsverschil tussen links en rechts worden patiënten doorgestuurd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt middels aanvullend vaak een MRI gemaakt om de mate van schade te bepalen, zelfs met MRI kan het moeilijk zijn om de juiste diagnose te stellen.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×