Onze zorg bij reumatische klachten van de elleboog

datum
Oktober 2022
leestijd
6 minuten

Onze zorg bij reumatische klachten van de elleboog

datum
oktober 2022
leestijd
6 minuten
Reumatische Klachten Elleboog
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Reumatoïde artritis, in de volksmond ook wel reuma genoemd, is een chronische aandoening waarbij er ontstekingen ontstaan in meerdere gewrichten. Eén van die gewrichten is de elleboog.

Reumatische klachten van de elleboog kunnen erg vervelend zijn en een grote impact hebben op het dagelijks leven. We gebruiken ons ellebooggewricht immers de hele dag door voor een groot aantal handelingen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om met fysiotherapie de klachten te verminderen.

In dit artikel worden de kenmerken en oorzaken van reumatische klachten van de elleboog besproken. Daarnaast vertellen we u meer over de werkwijze van onze fysiotherapeuten, die u zo snel mogelijk willen helpen de klachten van de elleboog te verminderen.

Wat zijn kenmerken van reumatische elleboogklachten?

Reumatische klachten van de elleboog kenmerken zich door een pijnlijke, stijve, dikke of warme elleboog met soms uitstralingen en tintelingen naar de onder- en bovenarm. Meestal treden reumatische klachten symmetrisch op en is er dus sprake van zowel een pijnlijke linker- als rechterelleboog.

De klachten zijn voornamelijk aanwezig wanneer u weer in beweging komt na een lange tijd stilzitten of liggen, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of na langdurig achter de computer zitten. Bij meer beweging worden de klachten vaak minder erg.

De pijnklachten kunnen zorgen voor beperkingen bij het bewegen, zoals bij het buigen en strekken van de arm. Hiertoe wordt er vaak ter compensatie een ander bewegingspatroon aangenomen. Dit kan op zijn beurt zorgen voor het verergeren van de elleboogklachten.

Het is daarom raadzaam tijdig hulp in te schakelen van een fysiotherapeut.

Ontstaan Reumatische Klachten

Hoe ontstaan reumatische klachten van de elleboog?

De onderliggende oorzaak van reumatische klachten van de elleboog is een ontsteking of artrose van het ellebooggewricht. Een ontsteking ontstaat doordat het lichaam afweerstoffen aanmaakt, die zich vervolgens nestelen in het ellebooggewricht.

Waarom het lichaam deze afweerstoffen tegen het gewricht aanmaakt is niet bekend. Wel is bekend dat omgevingsfactoren, zoals roken en overgewicht, de kans hierop kunnen vergroten. Ook erfelijkheid kan een rol spelen.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Marja van der Meer

  Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

  Gerrard Leffelaar

  Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

  Anja Louwman

  Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

  “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

  -Marja van der Meer

  Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij reumatische elleboogklachten?

  Wanneer u besluit met uw elleboogklachten naar het Elleboogklachten Expertise Centrum te gaan, komt u terecht bij een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Tijdens het eerste consult worden uw klachten uitgebreid in kaart gebracht middels een gesprek en een lichamelijk onderzoek.

  Tijdens het gesprek stelt de fysiotherapeut vragen over uw klachten, gezondheid en medische voorgeschiedenis. Bij het lichamelijk onderzoek zal er voornamelijk aandacht zijn voor bewegingsbeperkingen, pijn, mogelijke zwellingen en de stand van het ellebooggewricht.

  Met behulp van de verkregen informatie uit het gesprek en lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen dat bij uw situatie en klacht past.

  De behandeling bij reumatische klachten van de elleboog

  Aangezien het een chronische aandoening is, zal de behandeling bij reumatische klachten van de elleboog zich voornamelijk richten op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden. Meestal gebruikt de fysiotherapeut hiervoor mobilisatietechnieken in combinatie met specifieke oefeningen, die u zelfstandig thuis kunt uitvoeren.

  De oefeningen zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de elleboog en het versterken van de onder- en bovenarmspieren. Sterke spieren rondom het aangedane gewricht zorgen vaak voor vermindering van de pijnklachten. Daarnaast zal de fysiotherapeut u ook advies geven over het aannemen van een juiste lichaamshouding en bewegingspatroon tijdens bewegen.

  Fysiotherapie bij Elleboogklachten Expertise Centrum

  Herkent u zich in de hierboven beschreven reumatische klachten van de elleboog en wilt u hiervoor geholpen worden? De fysiotherapeuten bij het Elleboogklachten Expertise Centrum helpen u graag de klachten te verminderen, zodat u weer pijnvrij kunt bewegen.

  Bent u benieuwd wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen, wilt u meer informatie ontvangen of misschien alvast een afspraak inplannen? Neem dan contact op via het nummer 06 – 42 55 73 07 (ook te bereiken via Whatsapp) of stuur een mail naar [email protected].

  Gesprek inplannen

  Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

   ×