Revalideren na een peesontsteking in uw bovenarm?

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Revalideren na een peesontsteking in uw bovenarm

Om te bewegen, moeten we kracht leveren. Deze kracht wordt geleverd door onze spieren, die de kracht overdragen op onze botten. Deze overdracht zorgt ervoor dat we uiteindelijk ook echt in beweging komen. De spieren kunnen de kracht niet zomaar overdragen, maar hebben daar de hulp van pezen bij nodig.

Een pees bestaat uit bindweefsel. Hoewel vaak wordt aangenomen dat een pees niet rekbaar is, is deze dat wel degelijk. Een pees kan worden vergeleken met een elastiek. Als hierop kracht wordt uitgeoefend, ontstaat er rek. Als de kracht stopt, dan gaat de pees ook weer terug naar zijn oorspronkelijke lengte.

Omdat een pees betrokken is bij de beweging, komt de pijn bij een peesblessure ook vaak tijdens het bewegen naar boven. In ernstiger gevallen, kan de pijn zelfs voortdurend aanwezig zijn. Omdat er meerdere pezen aanhechten in de elleboog, komen peesklachten rondom de elleboog regelmatig voor.

Wat houdt een peesontsteking in?

Helaas kunnen pezen, net zoals spieren, overbelast worden. Deze overbelasting kan ontstaan door een acute kracht. Bij het opvangen van een val wordt er een acute kracht geleverd. Hierbij moet de spier en daarmee de pees in een keer een hele hoge kracht leveren, waardoor er overbelasting kan ontstaan. Ook kan er een chronische overbelasting ontstaan door vaak dezelfde bewegingen te herhalen.

Als er sprake is van overbelasting, dan kan het zijn dat er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Als reactie hierop gaat de pees zwellen en pijn doen. Deze reactie op de scheurtjes wordt een peesontsteking genoemd. De Latijnse naam is tendinitis.

Peesontsteking

Klachten bij een peesontsteking

De pijn die ontstaat bij een peesontsteking is een stekende, scherpe pijn. Deze pijn kan zowel in rust als tijdens inspanning optreden. De pijn zal het uitvoeren van bewegingen met bijbehorende gewrichten bemoeilijken.

Ook zal er sprake zijn van een zwelling van de pees. Deze zwelling ontstaat door een verhoogde bloedcirculatie en verhoogd vochtgehalte. Dit is een mechanisme van het lichaam om de ontsteking sneller te verhelpen. Dit lukt bij een ontsteking van de pees maar beperkt, vanwege de van nature al relatief slechte doorbloeding.

Naast de pijn en zwelling kan de pees warm aan gaan voelen. Ook kan er sprake zijn van een pijn als er op de pees gedrukt wordt of kan er een rode plek op de huid verschijnen.

Welke pezen zitten er in de bovenarm?

In de bovenarm zitten twee grote spiergroepen. Dit zijn de musculus biceps brachii en de musculus triceps brachii, kortweg ook wel biceps en triceps genoemd. Deze spieren hebben respectievelijk twee en drie koppen. Dit betekent dat de spieren verschillende ‘vertakkingen’ hebben die op verschillende punten aan een bot hechten. De spieren hechten via deze pezen aan de schouder en de elleboog.

Door deze verschillende koppen, hebben beide spieren ook meerdere pezen. Al deze pezen kunnen ontstoken raken. Welke pees overbelast en dus ontstoken raakt is uiteraard afhankelijk van welke spier en kop precies overbelast is.

Diagnose peesontsteking bovenarm

Diagnose van een peesontsteking kan worden gedaan door een fysiotherapeut of een huisarts. Beiden zullen dit doen door middel van een lichamelijk onderzoek. Zeker als de peesontsteking zit in een oppervlakkige spier, zoals bij de biceps en triceps, is een lichamelijk onderzoek vaak voldoende.

Mocht er na het lichamelijk onderzoek nog geen zekerheid zijn over of het inderdaad een peesontsteking is, dan kan er echografie worden ingezet om zekerheid te geven.

Revalidatie van een peesontsteking

In de revalidatie van een peesontsteking is het belangrijk om de spier en daarmee de pees voldoende rust te geven. Dit betekent niet dat de pees geheel van beweging moet worden ontzien. Het is belangrijk om de pees gedoseerd te belasten. Door vervolgens de belasting rustig aan op te bouwen kunt u op uw oude niveau terugkomen, zonder hierbij de ontsteking nogmaals op te wekken.

Uiteraard is het lastig om deze revalidatie zelf goed uit te voeren. Een fysiotherapeut kan u daarbij ondersteunen door u precies de juiste hoeveelheid belasting te geven. Daarbij kan een fysiotherapeut de revalidatie versnellen door middel van o.a. massage.

Fysiotherapie Elleboogklachten

Een peesontsteking in de bovenarm kan dus veel ongemak opleveren. Heeft u last van pijn en/of zwellingen in uw bovenarm, neem dan vooral contact met ons op.

De fysiotherapeuten van ons specialistische centrum zullen u dan voorzien van een diagnose en behandelingen van uw klachten, zodat u daarna pijnvrij door het leven kan gaan!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×