Waarom wordt een tenniselleboog bijna nooit geopereerd?
Waarom wordt een tenniselleboog bijna nooit geopereerd?
Specialist in Elleboogklachten
Specialist in Elleboogklachten
Mensen vergeten soms wel eens dat een operatie geen pretje is. Er zijn natuurlijk gevallen waarin de keuze om wel of niet te opereren heel eenvoudig is. Denk hierbij aan een bloeding die gestopt moet worden.
Maar in veel gevallen is een operatie een afweging tussen het mogelijke effect van de operatie en de mogelijke schade door de operatie.
Wanneer deze factoren tegen elkaar worden afgewogen, dan is het in de meeste gevallen niet aan te raden om een tenniselleboog te opereren. Andere behandelopties zijn meer geschikt.
Dit is ook exacte de uitkomst van een groot onderzoek dat enkele jaren geleden in de VS is gedaan. De belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek worden hieronder verder besproken.
De keuze voor een operatie bij een tenniselleboog
De keuze voor een operatie is bijna altijd het laatste redmiddel. Een operatie wordt daarom ook alleen uitgevoerd wanneer alle andere behandelmethoden geen oplossing bieden.
Fysiotherapie/manuele therapie/oefentherapie zijn meestal de eerste behandelopties. Eventueel uitgebreid met corticosteroïd injecties, accupunctuur, dry needling, lasertherapie of shockwave therapie.
Wanneer deze interventies niet zorgen voor het afnemen van de pijn of de functiebeperking, dan wordt in sommige gevallen voor een operatie gekozen. Helaas is er weinig bewijs dat deze operatie wel zorgt voor verbetering.
Wij bespreken in dit artikel een groot onderzoek uit 2017 met u, waarbij de gegevens van tientallen andere onderzoeken werden vergeleken.
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”
-Marja van der Meer
Een review van 124 onderzoeken naar operaties bij een tenniselleboog
In de review werden uit een totaal van 124 wetenschappelijke artikelen, 12 artikelen geselecteerd. De overige onderzoeken werden niet meegenomen omdat de kwaliteit van het onderzoek niet te waarborgen was.
Deze 12 onderzoeken hadden in totaal 490 patiënten, die aan 501 ellebogen zijn geholpen (sommige zijn vaker dan 1 maal geholpen).
In sommige gevallen was er geen sprake van een operatie, maar van een “nep operatie” een sham-operation genoemd. Hierbij werd gedaan alsof de patiënt werd geopereerd. Om zo het placebo effect te onderzoeken.
In het onderzoek werden verschillende operatiemethoden met elkaar vergeleken. De uitkomst was echter ongeveer gelijk voor alle methoden.
Er werd weinig tot geen bewijs gevonden dat de operaties ook daadwerkelijk leiden tot minder pijn of tot meer functionaliteit bij de patiënten. Het onderzoek concludeert dan ook: “ The findings of this systematic review suggest that surgical interventions for tennis elbow are no more effective than nonsurgical and sham interventions.”
De onderzoekers sluiten echter niet uit dat in een specifieke groep van patiënten, waarbij niet-chirurgische behandelingen geen resultaat hebben opgeleverd, er wel enig effect is bij een operatie.
Een conservatieve behandeling heeft echter altijd de eerste voorkeur. Omdat hierbij veel minder kans op schade of complicaties aanwezig is en de kans op succes minimaal even groot is. Dit laatste is ook onze ervaring in onze praktijk.
Maar wat is er dan wel te doen aan een tenniselleboog?
Dat betekent dat we de belasting omlaag moeten brengen. Dit kan door een periode van rust of door het op een andere manier uitvoeren van handelingen.
Daarnaast zetten wij technieken uit de fysiotherapie, de manuele therapie en de oefentherapie, in om de belastbaarheid van de elleboog te verhogen. Dit zijn specifieke oefeningen die erop zijn gericht op het weefsel van de elleboog sterker te maken. Hierdoor kunnen de ligamenten en spieren beter omgaan met de gevraagde belasting, waardoor er geen irritatie meer optreedt.
De exacte invulling is bij iedere client anders. Wij vertellen u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek. U kunt hiervoor eenvoudig contact met ons opnemen via de telefoon of de mail. Wij informeren u graag verder over de mogelijkheden die er voor u zijn.
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.