Hoe ontstaat een luxatie van de elleboog?
Hoe ontstaat een luxatie van de elleboog?
Specialist in Elleboogklachten
Specialist in Elleboogklachten
Wanneer u valt, zullen uw armen vanzelf naar de grond reiken om uzelf op te vangen. Hierbij komt er een grote kracht op de armen, en met name op het ellebooggewricht, te staan. Een luxatie van de elleboog wordt dan ook meestal veroorzaakt door fors geweld, zoals een val op de uitgestrekte arm. Hierbij dwingt het gewicht van het lichaam de elleboog in een onnatuurlijke stand.
Vroeger werd gedacht dat vooral het overstrekken van de elleboog leidde tot een luxatie. Echter, wanneer uw hand de grond raakt bij een val, begint de elleboog zich te buigen. De kracht die de grond uitoefent op de onderarm duwt de elleboog vervolgens als het ware uit de kom. Bij een luxatie zijn de omliggende structuren altijd beschadigd.
Bij kinderen ontstaat een luxatie van de elleboog makkelijker dan bij volwassenen, omdat de stabiliteit in het gewricht bij kinderen nog niet volledig is ontwikkeld. Hierdoor kan trekken aan het armpje van een kind al leiden tot een luxatie.
Bij volwassenen kan een luxatie ontstaan door één enkel trauma, maar het merendeel van de incidenten wordt veroorzaakt door chronische overbelasting. Door een verkeerde stand van het ellebooggewricht staan de gewrichtsbanden een langere tijd onder spanning, waardoor deze makkelijker kunnen scheuren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bovenarmse werpsporters.
Wat zijn de symptomen van een luxatie van de elleboog?
De symptomen van een luxatie van de elleboog zijn niet verassend. De elleboog staat in een abnormale stand, doet erg veel pijn en laat vrijwel geen beweging toe. De luxatie kan verward worden met een breuk van het uiteinde van het bovenarmbot. Dit kan uitgesloten worden door een röntgenfoto te maken.
De behandeling van een luxatie van de elleboog
Bij een luxatie van de elleboog moet er direct gehandeld worden. Het is belangrijk dat de elleboog zo snel mogelijk terug wordt gezet. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedvaten beschadigd raken doordat ze klem komen te zitten. Wanneer de elleboog weer in de juiste positie is gezet, zal er een gipsspalk worden geplaatst, bij een elleboog in 90 graden buigstand. Deze moet ongeveer drie weken gedragen worden. Over het algemeen is er geen operatie nodig.
In de beginfase is het belangrijk dat u genoeg rust houdt, zodat uw lichaam het helingsproces kan starten, en dat activiteiten die de elleboog zwaar belasten worden voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld tillen, liggen op de elleboog en duw- of trekactiviteiten. Het is erg belangrijk dat u uw pijnklachten niet negeert. Het uitvoeren van pijnlijke activiteiten kan namelijk voor meer schade of een vertraging van het herstelproces zorgen.
Tijdens de behandelingsperiode kan er een brace worden gedragen voor ondersteuning van de elleboog. Deze zorgt ervoor dat u zo goed als normaal kunt bewegen, maar dat zijwaartse bewegingen worden tegengehouden.
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”
-Marja van der Meer
Fysiotherapie na een luxatie van de elleboog
Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen in de behandeling wanneer uw arm genoeg rust heeft gehad. Wanneer u de basisactiviteiten zonder pijn uit kunt voeren, mag de belasting langzaamaan weer worden opgevoerd.
In de beginfase van de behandeling zullen we mobiliserende oefeningen toe gaan passen. Vervolgens zullen we aan de slag gaan met flexibiliteit- en krachtoefeningen. Vanwege de rust die u heeft genomen, zijn uw flexibiliteit en kracht namelijk snel verloren gegaan. In de meeste gevallen zult u uw oorspronkelijke dagelijkse activiteiten na een aantal weken tot maanden weer uit kunnen voeren.
De luxatie van uw elleboog heeft de structuren in uw elleboog beschadigd, waardoor de stabiliteit verloren is gegaan. De mobiliteit, flexibiliteit en kracht die door middel van onze behandeling worden opgebouwd, voorkomen een nieuwe luxatie van de elleboog in de toekomst.
Herstel van een luxatie aan de elleboog bij Elleboog Expertise Centrum
Onze fysiotherapeuten zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Hierbij zullen we u vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.
Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.