Ik kan mijn elleboog niet goed buigen, kan een fysio mij helpen?

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Ik kan mijn elleboog niet goed buigen, kan een fysio mij helpen?

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Elleboog buigen
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

De elleboog is een gewricht dat zich bevindt tussen de boven- en onderarm en vormt een belangrijke schakel in het dagelijks bewegen. Het is daarom erg vervelend wanneer u de elleboog niet meer goed kunt buigen. Naast dat u mogelijk ook pijn kunt ervaren, kan deze bewegingsbeperking uw alledaagse handelingen, zoals tanden poetsen en drinken, belemmeren.

In dit artikel leest u meer over de klachten, de verschillende oorzaken en wat u aan de klachten kunt doen.

Klachten rondom de elleboog

Het niet goed kunnen buigen van de elleboog kan gepaard gaan met stijfheid. Soms heeft u naast een bewegingsbeperking ook last van pijn. De pijn kan zowel aanwezig in rust of tijdens het bewegen. Deze klachten kunnen op hun beurt weer problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten tot gevolg hebben.

Doordat u de elleboog niet goed kunt buigen, heeft u moeite de hand te positioneren in de ruimte. Het is bijvoorbeeld lastig of onmogelijk de hand naar het hoofd te brengen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan zoals het kammen van de haren of eten.

Klachten rondom elleboog

Oorzaken niet kunnen buigen elleboog

Het niet (goed) kunnen buigen van de elleboog kent verschillende oorzaken. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken genoemd.

Acuut letsel

Een acute blessure is een verstuiking of breuk van de elleboog ten gevolge van een val of verkeerde beweging. De bewegingsbeperking kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van het soort letsel. De stijfheid kan zijn oorsprong hebben in het ellebooggewricht, zoals botuitsteeksels, een afgebroken stukje bot of beschadigd kraakbeen. Ook kunnen structuren rondom de elleboog (spieren, pezen, banden) beschadigd raken, waardoor u de elleboog niet meer goed kunt buigen.

Over- en onderbelasting

Langdurige belasting van gewrichten kan ertoe leiden dat ze stijf worden en pijn gaan doen. Gewrichten kunnen overbelast raken door (te) zware belasting of door veel bewegingsherhalingen.
Daarentegen kan juist een langere periode waarin de elleboog minder bewogen wordt, bijvoorbeeld vanwege een operatie, ook leiden tot een stijve elleboog. Spieren, pezen en banden rondom het gewricht worden dan stijf en soms verkort.

Artritis en artrose

Het ellebooggewricht kan ook ontstoken zijn. De ontsteking leidt tot pijn, zwelling en stijfheid. Ook kan de ontsteking de structuur binnenin het gewricht (het kraakbeen) aantasten. Artritis of ouderdom kan het kraakbeen in het gewricht doen verminderen. Indien het kraakbeen in het gewricht versleten is, is er sprake van artrose. Vaak vindt er ook extra botvorming plaats. Deze twee veranderingen veroorzaken een stijf gewricht dat niet meer goed te buigen is.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    Behandelingen

    Behandeling op maat

    Een fysiotherapeut kan u helpen bij elleboogklachten. Wat voor soort behandeling u zult krijgen, is afhankelijk van de oorzaak. Daarnaast bepalen de ernst, persoonsspecifieke factoren en eventueel andere klachten de inhoud van de behandeling. Geen enkele blessure is precies hetzelfde. Daarom is een individuele behandeling van belang. Een fysiotherapeut zal eerst kennis maken en kijken naar de elleboog om de achterliggende oorzaak vast te stellen. Op basis hiervan wordt er een behandeling op maat aangeboden.

    Soorten behandelingen

    Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een oefenprogramma. Hierbij doet u oefeningen om de spieren van de boven- en onderarm te rekken en/of te versterken. Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. In sommige gevallen heeft uw elleboog juist rust nodig. Soms kunt u pijnstillers of medicijnen krijgen tegen de pijn en stijfheid. Daarnaast kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van (nacht-)spalken om beweging in de elleboog te houden.

    Elleboog Expertise Centrum

    De behandeling van uw elleboogklachten hangt af van de oorzaak. Heeft u vragen over uw klachten, de behandeling hiervan of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met ons Elleboog Expertise Centrum. Wij helpen u graag van uw klachten af!

    U kunt de intake + eerste consult ook digitaal (online) doen

    Wij bieden de intake i.c.m. het eerste consult nu ook digitaal aan. Wij kunnen middels videobellen al een goede inschatting maken waar uw klachten vandaan komen en welke factoren betrokken zijn. Dit scheelt u reistijd en zorgt voor extra flexibiliteit.

    In een deel van de gevallen kunt u op basis van ons advies al zelf aan de slag om uw klachten te verminderen. Wanneer uit het videogesprek blijkt dat we een fysieke afspraak moeten inplannen (20% van de gevallen), dan kunnen we die direct inplannen.

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      verbergen

      Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

      ×