Fysiotherapeutische zorg bij binnenband letsel of ulnair collateraal letsel.

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Fysiotherapeutische zorg bij binnenband letsel of ulnair collateraal letsel

Pijn aan de binnenkant van de elleboog kan een vrij ingrijpende blessure zijn. Het kan namelijk al pijn geven tijdens de dagelijkse klusjes waardoor het zeer beperkend kan zijn in het dagelijks leven.

Wanneer dit letsel er is aan de binnenband van de elleboog wordt het ulnair collateraal letsel genoemd. Hierbij is het meest kenmerkende symptoom pijn aan de binnenkant van de elleboog. Bent u benieuwd waarom de pijn optreed en wat de behandelmogelijkheden zijn? In dit artikel vertellen wij er graag iets meer over.

Fysiotherapeutische zorg binnenband letsel

Wat is ulnair collateraal letsel?

Aan de binnenkant van de elleboog zit een band die de ellepijp en de bovenarm aan elkaar verbindt. Deze band wordt ook wel het ulnair collaterale ligament genoemd. De functie van deze band is dat het zorgt voor zijwaartse stabiliteit van de elleboog. Deze band wordt met name belast tijdens bovenhandse activiteiten zoals werpbewegingen. Letsel aan deze band geeft vaak een gevoel van instabiliteit in de elleboog, met daarnaast pijn aan de binnenkant van de elleboog.

ulnair collateraal letsel

Wat is de oorzaak van ulnair collateraal letsel?

De oorzaak van ulnair collateraal letsel of binnenband letsel, is vaak overbelasting van het ligament. Dit kan door steeds dezelfde beweging uit te voeren, maar dit kan ook het gevolg zijn van een verkeerde techniek of verkeerd materiaal.

Daarnaast kan het letsel ook aan acute oorzaak hebben, zoals een hevige val of een klap. Kenmerkend hierbij is dat er bij een acute oorzaak altijd een zwelling en/of een bloeduitstorting te zien is. Bij letsel als gevolg van een overbelasting is dit niet het geval.

Wat is het verschil met een golferselleboog?

Een golferselleboog is de meest voorkomende vorm van letsel aan de binnenkant van de elleboog. Dit is echter een ander type letsel dan ulnair collateraal letsel. Bij een golferselleboog is de peesaanhechting op het botpunt ontstoken, waardoor dit pijn geeft op één specifieke plek aan de binnenkant van de elleboog. Kenmerkend voor een golferselleboog is dat het pijn geeft bij het buigen van de pols. Dit is niet het geval bij ulnair collateraal letsel.

Hoe ziet de behandeling eruit?

In eerste instantie is het met name belangrijk om rust te nemen. Hierdoor geef je het lichaam tijd om te herstellen. Verder is het ook belangrijk om de oorzaak van het letsel te achterhalen. Hierdoor kan advies gegeven worden over het vermijden van bewegingen en kan de behandeling specifieker worden aangepast aan uw situatie. Wanneer de ergste pijnklachten verdwenen zijn, kan er begonnen worden met therapie.

Hieronder worden een aantal voorbeelden beschreven.

Medical taping bij binnenband letsel
Met name aan het begin van de behandeling kan het nut hebben om gebruik te maken van medical taping. Hierbij wordt er tape geplakt op en rondom de elleboog, om op deze manier het gewricht te kunnen ondersteunen. Daarnaast verhoogt het ook de lokale doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd wat het herstel versnelt.

Oefentherapie bij letsel van de binnenband van de elleboog
Bij oefentherapie wordt door middel van oefeningen de spieren rondom de elleboog langzaamaan getraind, om voldoende steun te kunnen geven aan het gewricht. Daarnaast zorgt het ook voor het verbeteren van de beweeglijkheid van het gewricht. Het kan namelijk zo zijn dat het gewricht door het letsel wat stijver is geworden, waardoor het gewricht mobiliteit heeft verloren. Oefentherapie wordt met name gebruikt wanneer de klachten al wat afgenomen zijn, om het lichaam weer te versterken.

Techniektraining bij ulnair collateraal letsel
Wanneer het binnenbandletsel het gevolg was van een verkeerde techniek tijdens bijvoorbeeld het sporten, is het van belang om techniektraining te volgen. Op deze manier kan worden voorkomen dat de klachten na een tijdje weer terugkomen. Deze techniektraining zal afhankelijk zijn van de activiteit die gezorgd heeft voor het letsel.

Elleboog Expertise Centrum

Bij ons in het Elleboog Expertise Centrum bent u aan het juiste adres voor een behandeling voor klachten aan de elleboog. Mocht u al langer rondlopen met elleboogklachten, ook dan kunnen wij helpen! Wij behandelen namelijk vanuit onze jarenlange ervaring met elleboogklachten, in combinatie met de nieuwste wetenschappelijke resultaten. In overleg met u wordt op deze manier een gepersonaliseerde behandeling opgesteld.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u nog vragen? Neem gerust contact op, we helpen u graag!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×