Fysiotherapie bij een ontstoken elleboog

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Fysiotherapie bij een ontstoken elleboog

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Ontsteking Elleboog
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Leunt u lang op uw ellebogen tijdens uw kantoorbaan of tijdens het studeren? Dan loopt u gevaar op een ontsteking van de slijmbeurs in de elleboog. Een slijmbeursontsteking van de elleboog is het makkelijkst te herkennen aan een zwelling op de punt van de elleboog. Deze aandoening wordt ook wel een ‘studentenelleboog’ genoemd. Dit komt omdat hij vaak ontstaat door lange druk op de elleboog. Dit kan dus bijvoorbeeld tot stand komen door langdurig kantoorwerk of studeren met de ellebogen op tafel.

Hoe ontstaat de ontsteking?

Hetgeen dat ontstoken raakt bij deze aandoening is een slijmbeurs. Dit is een soort zakje slijm op de elleboogpunt. Het zorgt voor bescherming van het bot bij schokken en steunen. Hiernaast kan uw elleboog dankzij dit slijm soepel bewegen. Daardoor kunnen de botten en de spieren soepel langs elkaar heen schuiven. De ontsteking kan pijnloos zijn, maar er kan ook pijn bij komen kijken. Zowel in rust als op momenten dat u erop leunt of met uw elleboog beweegt.

De meest voorkomende oorzaak van de ontsteking is overbelasting van de elleboog. Vaak komt dit door langdurig steunen op de elleboog. Door de lange druk kunnen er kleine bloedingen optreden, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Naast de overbelasting kan er ook een acute slijmbeursontsteking ontstaan door een harde klap.

Ontstaan ontsteking Elleboog

Welke klachten merk ik?

Van de buitenkant is de ontsteking vaak goed te zien door de verdikking op de elleboogpunt. Dit komt door ophoping van vocht. De elleboog kan dan ook een beetje rood worden. Zoals al eerder aangegeven kan de slijmbeursontsteking pijnloos voorkomen, maar kan het ook met pijn gepaard gaan.

Als er zich pijn voordoet komt dit vooral voor bij druk op de punt of op de achterkant van de elleboog. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer u met de arm op de leuning van een stoel of op een tafel leunt. De aandoening kan er ook voor zorgen dat u minder soepel vanuit de elleboog kunt bewegen. Het bewegen van de elleboog kan daarom een beetje stijf aanvoelen.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    Hoe kom ik ervan af?

    Een fysiotherapeut zal eerst achterhalen hoe de ontsteking tot stand is gekomen. Vaak is dit te achterhalen met een paar vragen zoals wanneer u de zwelling opmerkte en of u een harde klap tegen de elleboog aan heeft gehad. Verder zullen er een paar testjes gedaan worden om te onderzoeken of het daadwerkelijk om een slijmbeursontsteking gaat. Zo’n testje kan bijvoorbeeld het voelen van de elleboog zijn. Bij een ontsteking is de elleboog namelijk vaak wat warmer dan normaal.

    Na het vaststellen van de definitieve diagnose van een slijmbeursontsteking van de elleboog zal uw fysiotherapeut in overeenstemming met u een zorgplan ontwikkelen om zo snel mogelijk van de ontsteking af te komen. Vaak bestaat dit uit simpele oefeningen die u thuis kunt doen. Het is vooral belangrijk dat u de elleboog rust geeft op het gebied van druk en schokken. Ook kan koelen goed helpen in het beginstadium.

    De hulp van Elleboogklachten

    In ons expertisecentrum zijn de fysiotherapeuten gespecialiseerd in problemen met ellebogen. Zij hebben dan ook veel ervaring op het vlak van slijmbeursontstekingen bij de elleboog. Dankzij de grote hoeveelheid kennis en ervaring zijn we ervan overtuigd dat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. Wij zullen samen met u kijken naar een zorgplan dat voor u het beste en zo comfortabel mogelijk is.

    Het uiteindelijke doel van de behandeling is het verminderen van de pijn en de zwelling, om zo het gewricht te versoepelen en de flexibiliteit te verbeteren. Twijfelt u of u een ontstoken elleboog heeft en herkent u een of meerdere symptomen die hierboven beschreven zijn? Maak dan vooral een afspraak. Wij helpen u graag van uw klachten af, zodat u zo snel mogelijk weer zonder problemen uw dagelijkse activiteiten kunt voortzetten.

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      verbergen

      Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

      ×