Wat kan een fysio doen tegen een steeds terugkerende slijmbeurs-ontsteking in de elleboog?

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Heeft u last van een terugkerende slijmbeursontsteking in de elleboog?

Een slijmbeursontsteking in de elleboog is een veelvoorkomende klacht. Hoewel de klachten vaak na het houden van rust vanzelf overgaan, blijven ze in sommige situaties steeds terugkeren. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig bestaan er behandelingen om van de klachten af te komen.

In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking in de elleboog inhoudt, hoe het kan dat deze steeds terugkeert en hoe de behandelaren bij Elleboogklachten Expertise Centrum u hierbij kunnen helpen.

Slijmbeursontsteking Elleboog

Wat is een slijmbeurs?

Op het puntje van de elleboog bevindt zich een zakje dat is gevuld met vocht. Deze stroperige substantie (slijm) heeft een aantal handige functies. Ten eerste zorgt het ervoor dat het bot in de elleboog beschermd is tegen stoten van buitenaf. Daarnaast helpt de slijmbeurs met het soepel laten verlopen van de bewegingen in de elleboog. Hierdoor ontstaan er geen beschadigen door het langs elkaar heen schuiven van de huid, de spieren, de pezen en de botten.

Oorzaak Slijmbeursontsteking

Hoe kan een slijmbeurs ontstoken raken?

Een slijmbeurs kan op twee verschillende manieren ontstoken raken. De eerste manier is via overbelasting, door bijvoorbeeld sporten of wanneer u voor het eerst een kamer bent gaan behangen. Ook een stoot of veel leunen op de elleboog kan zorgen voor een slijmbeursontsteking. Er ontstaan dan kleine beschadigingen die uiteindelijk kunnen zorgen voor een ontstekingsreactie.

De tweede manier waarop een slijmbeursontsteking kan ontstaan is door een bacterie. Een bacterie kan de klachten ook verergeren als de slijmbeursontsteking al aanwezig was in de elleboog. Er ontstaat dan een infectie in de slijmbeurs. De bacterie kan op verschillende manieren het lichaam zijn binnengekomen, bijvoorbeeld door een schaafwond.

Bij een slijmbeursontsteking ontstaat er vaak roodheid, warmte, dikte en pijn rond de elleboog. Als er in de ontsteking ook bacteriën aanwezig zijn, kunnen hiernaast ook andere symptomen ontstaan, zoals koorts, rillingen en misselijkheid.

Waarom blijft de slijmbeursontsteking in mijn elleboog aanhouden?

Het is bij een slijmbeursontsteking belangrijk om de elleboog veel rust te geven. Het advies is dan om ervoor te zorgen dat u de elleboog niet stoot, dat u er niet op leunt en dat u pijnlijke bewegingen vermijdt. Het is niet nodig om de arm helemaal stil te houden.

Het kan lastig zijn om zelf in te schatten wat u wel en niet kan doen. Te veel bewegen is niet goed, maar te weinig ook niet.

Naast bovengenoemde factoren kunnen ook een verkeerde houding, spierzwakte of onderliggende problemen ten grondslag liggen van de slijmbeursklachten. De fysiotherapeut zal tijdens het eerste consult en gedurende de gehele behandeling kritisch kijken naar uw klachten en het herstelpatroon.

Er bestaat rondom Elleboogklachten Expertise Centrum een uitgebreid netwerk van andere medische specialismen, waardoor de fysiotherapeut bij twijfel met hen samenwerkt. Hierdoor ontvangt u de meest veilige en effectieve behandeling.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een terugkerende slijmbeursontsteking?

 

Als de klachten aan blijven houden of steeds terugkeren, kan de fysiotherapeut hierbij helpen. De therapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren waarin uw lichamelijke klachten en verschillende factoren uit uw leven (bijvoorbeeld werk, sport en hobby) aan bod zullen komen. Hierbij wordt er gekeken naar de oorzaak van uw klachten en waarom de klachten nog niet over zijn gegaan.

Op basis van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. De precieze inhoud van de behandeling is afhankelijk van wat er tijdens het onderzoek naar voren is gekomen. Hierbij wordt meegenomen wat de oorzaak is van uw (aanhoudende) klachten en welke doelen u voor ogen heeft tijdens de behandeling.

Behandelmethoden die terug kunnen komen zijn:

  • oefeningen voor het versterken van de spierkracht; 
  • oefeningen om de flexibiliteit en mobiliteit te verbeteren;
  • een programma om het uithoudingsvermogen van de arm te vergroten;
  • oefeningen voor thuis;
  • een plan om de klachten niet terug te laten keren in de toekomst.

Neem contact met ons op

Heeft u slijmbeursklachten die steeds terugkeren? De fysiotherapeuten bij Elleboogklachten Expertise Centrum staan voor u klaar om u van deze vervelende klachten af te helpen.

Als u een afspraak wilt maken kunt u contact opnemen met de praktijk. U mag ook altijd telefonisch contact opnemen in het geval van vragen.

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×