Fysiotherapie bij een gescheurde elleboogband.

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Stabiliteit elleboog

De elleboog dankt zijn stabiliteit aan het kapsel en de gewrichtsbanden waar het gewricht door wordt omgeven. Hierdoor zorgt het scheuren van een elleboogband ervoor dat uw elleboog zijn stabiliteit verliest. Bovendien is het scheuren erg pijnlijk. Met behulp van fysiotherapie kan de stabiliteit van uw elleboog op een effectieve manier worden hersteld! Op deze pagina komt u hier meer over te weten.

stabiliteit elleboog

Hoe is het ellebooggewricht opgebouwd?

De elleboog verbindt het bot van de bovenarm met de twee botten van de onderarm: de ellepijp en het spaakbeen. De belangrijkste banden van het ellebooggewricht zijn de binnenste band en de buitenste band. De binnenste band zorgt voor stabiliteit in zijwaartse richting waarbij de onderarm naar buiten wegdraait. Dit is het geval tijdens werpbewegingen of andere bovenhandse sportactiviteiten. De buitenste band zorgt voor stabiliteit in zijwaartse richting waarbij de onderarm juist naar binnen wegdraait.

Naast deze twee belangrijkste banden bevat de elleboog nog een derde band: het annulaire ligament. Deze ringvormige band houdt de ellepijp en het spaakbeen (botten in de onderarm) strak bij elkaar.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een gescheurde elleboogband?

Een scheur in de binnenste band wordt op een andere manier veroorzaakt dan een scheur in de buitenste band of in het annulaire ligament. De binnenste band kan scheuren door overbelasting. Dit kan het geval zijn bij bovenhandse sporters of bij het uitvoeren van zwaar (huishoudelijk) werk. In het eerste geval zijn voornamelijk een verkeerde techniek, een verminderde flexibiliteit en een te snelle trainingsopbouw de boosdoeners.

De meeste beschadigingen aan de buitenste band en aan het annulaire ligament worden veroorzaakt door een trauma, zoals een val. Een scheur in de betreffende elleboogband gaat dan vaak samen met het uit de kom schieten van de elleboog. De buitenste band en het annulaire ligament zijn met elkaar verbonden, wat de gemeenschappelijke oorzaak van een scheur kan verklaren.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde elleboogband?

Wanneer het letsel acuut ontstaat, kan er sprake zijn van zwelling en verkleuring. Bij een scheur in de binnenste band kan je ook last hebben van een instabiel gevoel, verlies van controle over bewegingen en pijn. Pijn zal met name bij zijwaartse bewegingen worden ervaren.
Hoewel een scheur in de binnenste band verreweg het meeste voorkomt, kan de buitenste band ook scheuren. Een scheur in het annulaire ligament komt niet vaak voor. Heeft u toch een scheur in de buitenste band of in het annulaire ligament, dan kunt u last hebben van het pijnlijk “knakken” of van het blokkeren van uw elleboog.

De symptomen zullen in het geval van letsel aan de buitenste band vooral worden ervaren wanneer de onderarm opwaarts gedraaid is, met de handpalm naar boven gericht. In het geval van letsel aan het annulaire ligament zullen de symptomen vooral worden ervaren wanneer de onderarm naar binnen is gedraaid. Last bij het strekken van de elleboog kan zowel duiden op een scheurtje in de buitenste band als in het annulaire ligament.

behandeling gescheurde elleboogband

De behandeling van een gescheurde elleboogband

Na het scheuren van een elleboogband is het belangrijk om in eerste instantie genoeg rust te houden. Op deze manier kan het zelfhelende vermogen van het lichaam ervoor zorgen dat de band uit zichzelf herstelt. Vervolgens kan de belastbaarheid verhoogd worden. De behandeling zal met name bestaan uit fysiotherapie. Onder begeleiding zal de beweeglijkheid van de elleboog worden verbeterd en zal geleerd worden om de elleboog te stabiliseren. Als de instabiliteit van het ellebooggewricht te groot is of als de klachten aanwezig blijven, kan een operatie uitkomst bieden. Tijdens de behandelingsperiode kan er een brace worden gedragen voor ondersteuning van de elleboog. Deze zorgt ervoor dat u zo goed als normaal kunt bewegen, maar dat zijwaartse bewegingen worden tegengehouden.

Fysiotherapie bij de behandeling van een gescheurde elleboogband

Wanneer u een scheur in één van uw elleboogbanden heeft, wilt u de schade natuurlijk niet verergeren. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar om u te begeleiden in uw herstel, zodat u er vanuit kunt gaan dat u de juiste oefeningen uitvoert en u niet bang hoeft te zijn dat de klachten verergeren.
Om een herhaling van de blessure in de toekomst te voorkomen, adviseren onze fysiotherapeuten u over de juiste manier van trainingsopbouw en een juiste techniek tijdens het sporten. Ook zult u advies krijgen over activiteiten in het dagelijks leven, zoals huishoudelijke klusjes. Na de behandeling kunnen onze patiënten hun elleboog over het algemeen weer goed gebruiken.

Herstel van een gescheurde elleboogband bij Elleboog Expertise centrum

Onze fysiotherapeuten bij Elleboog Expertise centrum zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Hierbij zullen we u vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.

Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

herstel gescheurde elleboogband

Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over?
Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij

  Gegarandeerd pijnvrij met ons Elleboog behandeltraject

  Master in Elleboogklachten – Wij kennen en behandelen 20+ elleboogklachten
  Binnen enkele weken of maanden uw arm weer soepel gebruiken

  Gegarandeerd pijnvrij met ons Elleboog behandeltraject

  Master in Elleboogklachten – Wij kennen en behandelen 20+ elleboogklachten
  Binnen enkele weken of maanden uw arm weer soepel gebruiken

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×