Fysiotherapie na een luxatie van de elleboog.

Alleen maar specialisten

Je wordt uitsluitend behandeld door een specialist

Garantie

Wij geven garantie op tennis/golfers elleboog behandelingen

Tenniselleboog traject

Normaal: 6 tot 18 maanden, bij ons slechts 1 tot 4 maanden

Hoog slagingspercentage

Slagingspercentage van 97%

Luxatie van de elleboog

De elleboog verbindt het bot van het bovenarm met de twee botten van de onderarm: de ellepijp en het spaakbeen. Over het algemeen is de elleboog een stabiel gewricht. De elleboog heeft zijn stabiliteit te danken aan het kapsel en de gewrichtsbanden waar het gewricht door wordt omgeven. Toch kan er letsel ontstaan aan de structuren in de elleboog, waardoor de elleboog uit de kom kan gaan. Dit wordt ook wel een luxatie van de elleboog genoemd.

Na de schouder is de elleboog het gewricht dat het vaakst uit de kom gaat bij volwassenen. U vraagt zich misschien af hoe een luxatie van de elleboog wordt veroorzaakt en of fysiotherapie kan helpen bij het herstel ervan. Voor deze vragen bent u op deze pagina op het juiste adres!

Hoe ontstaat een luxatie van de elleboog?

Wanneer u valt, zullen uw armen vanzelf naar de grond reiken om uzelf op te vangen. Hierbij komt er een grote kracht op de armen, en met name op het ellebooggewricht, te staan. Een luxatie van de elleboog wordt dan ook meestal veroorzaakt door fors geweld, zoals een val op de uitgestrekte arm. Hierbij dwingt het gewicht van het lichaam de elleboog in een onnatuurlijke stand.

Vroeger werd gedacht dat vooral het overstrekken van de elleboog leidde tot een luxatie. Echter, wanneer uw hand de grond raakt bij een val, begint de elleboog zich te buigen. De kracht die de grond uitoefent op de onderarm duwt de elleboog vervolgens als het ware uit de kom. Bij een luxatie zijn de omliggende structuren altijd beschadigd.

Bij kinderen ontstaat een luxatie van de elleboog makkelijker dan bij volwassenen, omdat de stabiliteit in het gewricht bij kinderen nog niet volledig is ontwikkeld. Hierdoor kan trekken aan het armpje van een kind al leiden tot een luxatie.

Bij volwassenen kan een luxatie ontstaan door één enkel trauma, maar het merendeel van de incidenten wordt veroorzaakt door chronische overbelasting. Door een verkeerde stand van het ellebooggewricht staan de gewrichtsbanden een langere tijd onder spanning, waardoor deze makkelijker kunnen scheuren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bovenarmse werpsporters.

symptomen luxatie elleboog

Wat zijn de symptomen van een luxatie van de elleboog?

De symptomen van een luxatie van de elleboog zijn niet verassend. De elleboog staat in een abnormale stand, doet erg veel pijn en laat vrijwel geen beweging toe. De luxatie kan verward worden met een breuk van het uiteinde van het bovenarmbot. Dit kan uitgesloten worden door een röntgenfoto te maken.

De behandeling van een luxatie van de elleboog

Bij een luxatie van de elleboog moet er direct gehandeld worden. Het is belangrijk dat de elleboog zo snel mogelijk terug wordt gezet. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedvaten beschadigd raken doordat ze klem komen te zitten. Wanneer de elleboog weer in de juiste positie is gezet, zal er een gipsspalk worden geplaatst, bij een elleboog in 90 graden buigstand. Deze moet ongeveer drie weken gedragen worden. Over het algemeen is er geen operatie nodig.

In de beginfase is het belangrijk dat u genoeg rust houdt, zodat uw lichaam het helingsproces kan starten, en dat activiteiten die de elleboog zwaar belasten worden voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld tillen, liggen op de elleboog en duw- of trekactiviteiten. Het is erg belangrijk dat u uw pijnklachten niet negeert. Het uitvoeren van pijnlijke activiteiten kan namelijk voor meer schade of een vertraging van het herstelproces zorgen.

Tijdens de behandelingsperiode kan er een brace worden gedragen voor ondersteuning van de elleboog. Deze zorgt ervoor dat u zo goed als normaal kunt bewegen, maar dat zijwaartse bewegingen worden tegengehouden.

Fysiotherapie na een luxatie van de elleboog

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen in de behandeling wanneer uw arm genoeg rust heeft gehad. Wanneer u de basisactiviteiten zonder pijn uit kunt voeren, mag de belasting langzaamaan weer worden opgevoerd.

In de beginfase van de behandeling zullen we mobiliserende oefeningen toe gaan passen. Vervolgens zullen we aan de slag gaan met flexibiliteit- en krachtoefeningen. Vanwege de rust die u heeft genomen, zijn uw flexibiliteit en kracht namelijk snel verloren gegaan. In de meeste gevallen zult u uw oorspronkelijke dagelijkse activiteiten na een aantal weken tot maanden weer uit kunnen voeren.

De luxatie van uw elleboog heeft de structuren in uw elleboog beschadigd, waardoor de stabiliteit verloren is gegaan. De mobiliteit, flexibiliteit en kracht die door middel van onze behandeling worden opgebouwd, voorkomen een nieuwe luxatie van de elleboog in de toekomst.

Herstel van een luxatie aan de elleboog bij Elleboog Expertise Centrum

Onze fysiotherapeuten zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Hierbij zullen we u vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.

Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Loop je al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij jou past.

×