Gescheurde elleboog banden

Neem direct contact op.

Gescheurde elleboog banden

Bij een val op de elleboog kan er letsel aan een bandje van de elleboog ontstaan. Aan de binnenkant en buitenkant van de elleboog lopen bandjes om de elleboog te stabiliseren. Als u valt met gestrekte arm kan het gebeuren dat één van deze bandjes scheurt. Dit kan pijn geven aan de binnenkant of buitenkant van de elleboog. Als u pijn heeft aan de elleboog na een val, kunt u het beste naar de huisarts of fysiotherapeut gaan om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

Wat zijn de symptomen en klachten van een gescheurde elleboogband?

Gescheurde elleboog banden kunnen aan de binnen kant en/of aan de buitenkant voorkomen. Beide banden leiden tot klachten in een ander gedeelte van de elleboog. Wanneer een elleboog band scheurt leid dit tot een instabiliteit in de elleboog. Is dit aan de binnenkant? Dan leid dit tot pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog. Wanneer de elleboogband aan de buitenkant scheurt leidt dit tot klachten aan de buiten en bovenkant van de elleboog.

De oorzaak van een gescheurde elleboogband?

Een elleboogband scheurt alleen maar door een trauma of ongeluk. Wanneer de elleboog overtrekt word van de zijkant of achterkant dan kunnen deze banden scheuren. Ook door een breuk van het bot kunnen de elleboogbanden scheuren.
We zien deze klacht het meeste bij fiets, scooter, motor en andere rijwielvoertuigen.

De behandeling van een gescheurde elleboogband

Bij de behandeling van een gescheurde elleboogband moeten wij zorgen dat de gescheurde band voldoende rust krijgt om te herstellen. Dit doen wij door de elleboog in een brace of mitella te dragen de eerste weken.

Wanneer de elleboog banden beginnen te herstellen kan men een heel klein beetje gaan bewegen met de arm. Na mate de gescheurde banden verder herstellen, kun je weer meer gaan bewegen.
Het is een must dat je rust houd totdat de banden een klein beetje hersteld zijn. Begin je te snel met bewegen remt dit het herstel en in het slechtste geval scheuren de banden opnieuw.

Het is daarom zeer belangrijk dat een fysiotherapeut je begeleidt en jou precies verteld wanneer en hoeveel je weer kunt bewegen met de elleboog.
Dit klinkt simpel, maar weet dat dit is het belangrijkste punt voor een snel en goed herstel is.

Wanneer de banden goed aan het herstellen zijn kun je daarbij oefeningen doen om de banden weer sterk en soepel te maken.
Wanneer de banden hersteld zijn kun je weer je sport en zware werkzaamheden oppakken. Begin hier rustig mee en bouw ook dit op.

Heb je deze stappen succesvol doorlopen dan kun je meestal na 6 maanden weer alles volledig uitvoeren. Je hoeft nu geen zorgen meer te maken dat de banden weer scheuren. In principe zijn de banden nu sterker dan voorheen.

Wanneer men niet goed rust neemt en/of de banden niet goed herstellen kan er een blijvende instabiliteit aan de binnen of buitenkant ontstaan.

Instabiliteit van de elleboog aan de binnenkant

Door schade aan de elleboog banden aan de binnenkant kan een instabiliteit ontstaan. Dit noemen wij een mediale ligamentaire instabiliteit.

Bij een mediale ligamentaire instabiliteit functioneren de banden aan de binnen kant van de elleboog niet voldoende. Het kan zijn dat deze banden gescheurd, overrekt of niet sterk genoeg zijn.

Wij onderzoeken samen met jou waarom deze binnen banden van de elleboog instabiel zijn.
Wanneer de elleboogbanden aan de buitenkant scheuren ontstaan er klachten aan de buitenkant en/ of de bovenkant van de onderarm. Een gescheurde band leid tot instabiliteit van het gewricht aan de buitenkant van de elleboog.

Instabiliteit aan de buitenkant van de elleboog

Wanneer de elleboogbanden aan de buitenkant scheuren ontstaan er klachten aan de buitenkant en/of de bovenkant van de onderarm. Een gescheurde band leid tot instabiliteit van het gewricht aan de buitenkant van de elleboog. Zie ons stuk posterolaterale rotatoire instabiliteit voor meer informatie over deze klacht.

Onderzoek naar een instabiliteit aan de elleboog

Eerst testen wij of de elleboog instabiel is.
Met de Moving Valgus test kunnen wij testen hoeveel jouw elleboog opzij beweegt. Wanneer deze beweging vergroot is, kun jij dus te veel bewegen en wijst dit op een instabiliteit. Er is vaak tijdens deze beweging een knoep of knap geluid hoor en voelbaar. Wij testen dus of de elleboog instabiel is en/of de banden langer zijn dan de andere elleboog.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×