Wij helpen u graag bij een beknelde zenuw in uw elleboog

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Wij helpen u graag bij een beknelde zenuw in uw elleboog

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Beknelde zenuw elleboog
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Moet u voor uw werk vaak uw arm buigen en strekken en krijgt u daarbij last van een prikkelend gevoel in de pink en ringvinger? Dan kan u last hebben van een geïrriteerde of beknelde zenuw in uw elleboog. Het prikkelende gevoel is al heel vervelend, maar de klachten kunnen ook erger worden. In dit artikel vertellen wij u waar de klachten vandaan komen en wat u er het beste tegen kunt doen.

Wat is een beknelde zenuw in uw elleboog?

Als we spreken van een beknelde zenuw in de elleboog, hebben we het vaak over de nervus ulnaris. Dit is een van de drie nervi in de elleboog. Deze zenuw loopt aan de zijde van de pink en gaat langs het benig uitsteeksel, ook wel bekend als het telefoonbotje.

Doordat deze zenuw vrij oppervlakkig ligt, is het kwetsbaar voor beschadiging. De zenuw kan in verdrukking komen of er kan een andere reden zijn dat de zenuw beschadigd raakt. De officiële naam voor deze aandoening is het sulcus nervi ulnaris syndroom.

Oorzaak beknelde zenuw

Oorzaak

Vaak is er geen duidelijke aanleiding voor een beknelde zenuw in de elleboog. Als u uw arm veel strekt en buigt kan dit een oorzaak zijn. Bij sommige mensen is de zenuw erg beweeglijk. In dit geval glijdt de zenuw bij elke strek- of buigbeweging langs een botuitsteeksel in de elleboog.

Daarnaast kan de zenuw daadwerkelijk worden bekneld door een te strakke bindweefselband. Dit kan irritatie aan de zenuw geven. Als laatste kan de zenuw zijn aangetast door uitwendig letsel. U kunt hierbij denken aan een eerdere botbreuk of voortdurende druk aan de elleboog.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    Klachten

    De klachten kunnen niet alleen worden veroorzaakt door een beknelling, maar ook door irritatie van de zenuw. De nervus ulnaris innerveert onder andere de ringvinger en de pink. Hierdoor zullen de klachten vaak op deze plek gelokaliseerd zijn. U kunt in de pink en in de ringvinger een tintelend gevoel ervaren.

    Als dit langer aanhoudt, kan dit leiden tot gevoelsvermindering in de vingers en krachtverlies in de hele hand. Als u te lang met de klachten blijft lopen kan dit tot een verkleinde hand en een standsverandering van alle vingers zorgen.

    Behandeling

    Bij een beknelde zenuw in de elleboog is het belangrijk om rust te houden en bewegingen gecontroleerd uit te voeren. Als de klachten dan nog niet overgaan, is het van belang om een fysiotherapeut of ander medisch specialist te bezoeken. Als u te laat bent met hulp zoeken kan het namelijk zo zijn dat de klachten onomkeerbaar worden. De kans dat u geopereerd moet worden, wordt dan ook steeds groter.

    Het zorgplan
    Een fysiotherapeut kan kijken naar welke activiteiten er verminderd moeten worden en hoe u dit het beste kan compenseren met andere bewegingen. Als u een afspraak heeft, zullen we eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen.

    Wie zijn wij?

    Elleboogklachten zijn vrij complexe klachten. Bij Elleboog Expertise Centrum zijn wij gespecialiseerd in deze klachten. Als u een afspraak maakt bij ons, zullen we eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Dit doen we om te kijken hoe erg de klachten zijn en wat er aan deze klachten gedaan kan worden.

    Elk mens is uniek, daarom maken wij geen gebruik van een standaard behandeling, maar zullen we een behandelplan opstellen dat afgesteld is op uw lichaam en uw persoonlijke klachten.

    Kortom, met onze kennis kunnen wij u op de juiste manier behandelen! Mocht een fysiotherapeut niet de beste behandelaar zijn voor u, dan kunnen wij u, dankzij onze vele connecties, makkelijk doorverwijzen. Mocht u vragen hebben of wilt u een afspraak maken met een van onze behandelaars, neem dan gerust contact op.

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      verbergen

      Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

      ×