Neem direct contact op.

Ontstoken ellebooggewricht

Is er bij mij sprake van een ontstoken ellebooggewricht?

Een ontstoken ellebooggewricht noemen we een ‘plica-syndroom’. Bij een plica-syndroom is er sprake van een ontsteking van hetgeen wat zorgt voor ‘gewrichtssmeer’ in een gewricht. Hierdoor doet de elleboog pijn, kan er een gevoel zijn dat de elleboog blokkeert en de elleboog kan stijf aanvoelen. Als u wilt weten of er bij u sprake is van een ontstoken ellebooggewricht kunt u het beste contact op nemen met uw huisarts of een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Loslatend kraakbeen

Is er bij mij sprake van een loslatend kraakbeen?

Loslatend kraakbeen komt in alle gewrichten in het lichaam voor. Vooral bij personen tussen de 10 en 20 jaar oud. Het komt het meeste voor in het kniegewricht (75% van alle gevallen) en in mindere mate in het ellebooggewricht (5% van alle gevallen). Loslatend kraakbeen zorgt voor pijn, zwelling en een instabiel gevoel van de elleboog. Het komt ook voor bij personen boven de 20 jaar, maar wel een stuk minder vaak. Als u denk dat er bij u sprake kan zijn van loslatend kraakbeen, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Deze kan u vervolgens doorsturen voor een MRI, om te kijken of dit bij u aan de hand is

Gebroken elleboog

Heb ik mijn elleboog gebroken?

Wanneer u een ongeluk met uw elleboog heeft gehad en hier direct heel erg veel pijn aan had, is het mogelijk dat uw elleboog is gebroken. Als uw elleboog is gebroken, doet de elleboog heel erg veel pijn, kunt u de arm niet of nauwelijks bewegen en kunt u zich misselijk voelen of zelfs flauwvallen van de pijn. Wanneer u denkt dat uw elleboog mogelijk gebroken is, kunt u het beste zo snel mogelijk naar de eerste hulp of contact opnemen met uw huisarts.

Wat is de behandeling na een gebroken elleboog?

De behandeling van een gebroken elleboog bestaat meestal uit een periode waarin u gips moet dragen. In sommige gevallen kiezen ze er in het ziekenhuis voor om geen gips te geven, dit doen ze bijvoorbeeld als het een hele kleine breuk is. In het ziekenhuis wordt bepaald hoelang u gips moet dragen. Na een periode van gips krijgt u fysiotherapie om te zorgen dat de elleboog weer goed gaat bewegen en de spieren weer sterk worden.

Elleboog uit de kom

Is de elleboog van mijn kind uit de kom?

Wanneer uw kind is gevallen is of hard aan de arm is getrokken en daarna veel pijn aan de elleboog heeft, is het mogelijk dat de elleboog van uw kind uit de kom is. Als de elleboog van uw kind uit de kom is heeft uw kind pijn aan de elleboog en gebruikt het kind de elleboog meestal niet. Vaak houdt het kind de elleboog licht gebogen tegen het lichaam en ondersteunt het met de hand. Als u denkt dat de elleboog van uw kind uit de kom is, moet u contact opnemen met de huisarts of naar de eerste hulp gaan om de elleboog terug te laten zetten.

Moet ik een brace dragen nadat mijn elleboog uit de kom is geweest?

Wanneer uw elleboog uit de kom is geweest is het mogelijk dat uw elleboog een periode in een brace moet. Dit hangt echter sterk af van de ernst van het letsel aan de elleboog. Nadat uw elleboog uit de kom is geweest zult u samen met de huisarts of manuele therapeut bepalen wat de beste behandeling voor u is. Dit zou kunnen betekenen dat u een brace moet dragen, om de klachten te beperken. Wanneer dit niet besproken is met uw zorgverleners, kunt u dit het beste eerst met diegene doen.

Gescheurde bovenarm spier

Wat is de plotselinge pijn bij mijn elleboog na zwaar tillen?

Wanneer u een zwaar voorwerp van de grond optilt en plotselinge klachten ervaart bij de elleboog, is het mogelijk dat u de spier van uw bovenarm heeft gescheurd. In het Latijn noemen we dit een distale bicepspees ruptuur, wat betekend dat u uw biceps is afgescheurd op de plek waar deze aanhecht op de onderarm. Een distale bicepspees ruptuur doet pijn aan de binnenkant van de elleboog. Als u denkt dat uw bicepspees mogelijk is afgescheurd kunt u het beste naar de huisarts of de fysiotherapeut gaan.

Gescheurde elleboog band

Wat is de pijn na een val op mijn elleboog?

Bij een val op de elleboog kan er letsel aan een bandje van de elleboog ontstaan. Aan de binnenkant en buitenkant van de elleboog lopen bandjes om de elleboog te stabiliseren. Als u valt met gestrekte arm kan het gebeuren dat één van deze bandjes scheurt. Dit kan pijn geven aan de binnenkant of buitenkant van de elleboog. Als u pijn heeft aan de elleboog na een val, kunt u het beste naar de huisarts of fysiotherapeut gaan om te laten onderzoeken wat er aan de hand is.

Slapende hand/pink

Wat zijn de tintelingen van mijn elleboog tot mijn hand?

Als u tintelingen ervaart van uw elleboog tot uw hand is er mogelijk sprake van het ‘cubitale tunnel syndroom’. De cubitale tunnel is een plek aan de binnenkant van de elleboog waar een zenuw langs loopt. Als deze zenuw in de cubitale tunnel wordt geprikkeld kunnen er tintelingen vanaf de elleboog tot in de hand worden gevoeld, vaak in de pink. Het kan ook zijn dat de tintelingen door een ander probleem worden veroorzaakt, bijvoorbeeld vanuit de nek of bij de pols. Uw fysiotherapeut kan vaststellen waardoor er tintelingen zijn.

Heb ik het cubitale tunnel syndroom?

Bij het cubitale tunnel syndroom is er sprake van een beknelde zenuw in de elleboog. Dit kan tintelingen geven in de rest van de arm, tot in de hand/pink. De klachten lijken op het gevoel dat u krijgt op het moment dat u het ‘telefoonbotje’ stoot. In werkelijkheid is het geen botje, maar een zenuw die voor de klachten zorgt. De tintelende klachten kunnen ook vanuit de nek of de pols komen.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×