Wij helpen bij blijvende klachten na een gebroken elleboog

datum
April 2022
leestijd
4 minuten

Wij helpen bij blijvende klachten na een gebroken elleboog

datum
april 2022
leestijd
4 minuten
blijvende klachten na een gebroken elleboog
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Wij helpen bij blijvende klachten na een gebroken elleboog

Het breken van een bot in de elleboog kan erg pijnlijk zijn. Ook het helingsproces kan soms lang duren. In de meeste gevallen geneest het bot volledig en is de elleboog weer volledig functioneel. Helaas is dit niet altijd het geval. Een breuk in de elleboog kan namelijk ook leiden tot blijvende klachten, zoals pijn bij gebruik van het gewricht.

Wat is de elleboog?

De elleboog is een gewricht, bestaande uit verschillende structuren: botten, zenuwen, pezen, en spieren. De botten zorgen ervoor, in samenwerking met de andere structuren, dat de arm gebogen en gedraaid kan worden. Deze bewegingen zijn mogelijk doordat de botten zodanig aan elkaar aansluiten dat ze om elkaar heen kunnen draaien.

Alhoewel dit mechanisme essentieel is voor bewegingen in de arm, bemoeilijkt het wel het genezingsproces bij een eventuele botbreuk.

gevolgen van een gebroken elleboog

De gevolgen van een gebroken elleboog

Een breuk in de elleboog betreft meestal één van de drie botten die onderdeel zijn van het gewricht: ofwel het opperarmbeen, het spaakbeen of de ellepijp. Het bot breekt vaak na een val of klap, waarna er een soort plopgeluid te horen is.

Na het maken van een röntgenfoto kan vastgesteld worden hoe ernstig de breuk is. De ernst van de breuk kan variëren van een gesplinterd bot tot aan meerdere breuken. Ook kan het bot in ernstige gevallen van zijn plek verschuiven.

Naast de breuk in het bot, worden soms ook andere structuren beschadigd. Zo kan een zenuw in de knel raken of kan bij een hele ongelukkige val het bot uit de huid treden.

Dit alles kan veel pijn met zich meebrengen. De arm moet vaak tussen de twee en acht weken rusten voordat er langzaam oefeningen mee kunnen worden gedaan. Vaak is de arm gezwollen en verzwakt. Daarnaast is het belangrijk dat de oefeningen in eerste instantie heel licht van aard zijn.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Marja van der Meer

  Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

  Gerrard Leffelaar

  Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

  Anja Louwman

  Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

  “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

  -Marja van der Meer

  Langdurige klachten na een breuk

  In sommige gevallen behouden mensen na herstel van de breuk alsnog klachten. Dit kunnen pijnklachten zijn, maar de klachten kunnen ook een vermindering in bewegingsmogelijkheden van de arm zijn.

  Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld een complexe botbreuk of een slechte botgenezing. Ook kan het zo zijn dat de revalidatie te snel of juist te langzaam opgevoerd is.

  Wanneer er sprake is van langdurige klachten, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk achteraan te gaan. Een fysiotherapeut kan helpen met het zoeken naar bewegingen die de elleboog minder belasten.

  Hierdoor krijgt het gewricht meer rust, wat het herstelproces bevordert. Ook kunnen deze alternatieve bewegingen de pijn doen verminderen.

  De behandeling van langdurige klachten

  Op de lange termijn is het de bedoeling om de elleboog optimaal te kunnen belasten. Ook hier kan een fysiotherapeut mee helpen. Een fysiotherapeut stelt dan een behandelplan op waarbij in kleine stapjes de druk op de elleboog vergroot wordt.

  Daarnaast besteedt een fysiotherapeut ook veel aandacht aan de flexibiliteit en kracht van de spieren en pezen rondom de elleboog. Wanneer deze structuren aansterken neemt de druk op de botten af, waardoor de pijnklachten op hun beurt verminderen.

  Waarom Elleboogklachten.nl?

  Bij het team van het elleboogklachten expertise centrum kunt u goed terecht bij langdurige klachten na een breuk in de elleboog. Wij houden rekening met het soort breuk en de schade die aan de omringende structuren van uw elleboog is aangebracht.

  Op basis van deze factoren kan ons team van experts u adviseren over de beste behandeling voor uw pijn- en flexibiliteitsklachten.

  Wij geloven dat ieder mens uniek is en hebben daarom niet één standaardbehandeling. Om deze reden werken wij nauw samen met u bij het opstellen van het behandelplan.

  Wij betrekken uw wensen en doelen bij elke stap van het genezingsproces om uiteindelijk de gewenste resultaten te behalen. Maak daarom voor passende zorg bij blijvende klachten na een elleboogbreuk hier een afspraak met ons!

  Gesprek inplannen

  Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   verbergen

   Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

   ×