Breuk ellepijp (Olecranon fractuur)

Neem direct contact op.

Behandeling van een olecranon fractuur

Wij behandelen een olecranon fractuur vanaf de eerste week dat het gips of de mitella eraf is. Wij informeren u goed over het herstelproces en wat u daarbij kunt verwachten en wat u wel en niet mag doen met de arm. Een olecranon fractuur kan verschillen in ernst en zal naarmate daarvan door de orthopeed behandeld worden met of zonder operatie. Afhankelijk van de ernst van de breuk kan het behandelproces verschillen in hoe lang het herstel duurt, zoals bijvoorbeeld het wel of geen krijgen van gips. Als u eenmaal voor fysiotherapie bij ons bent dan verdelen wij het behandelproces in 3 fases die hieronder staan beschreven.

Niet operatief 4 tot 6 weken gips en mitella
Fase 1. 1 t/m 3 weken herstellen beweeglijkheid
Fase 2. 4 tot 6 weken opbouwen van de kracht en stabiliteit.
Fase 3. 6 tot 12 weken. verder uitbreiden kracht en mobiliteit tot en met volledig herstel en terug keer naar wenselijke activiteiten/sporten.

Operatief 6 weken gips
Fase 1. 4 tot 6 weken herstellen van beweeglijkheid. (mogelijk vertraagd herstel van 3 tot 4 maanden door irritatie van de plaat en schroeven in bot)
Fase 2. 6 t/m 12 weken opbouwen van de kracht en stabiliteit.
Fase 3. 12 weken tot 1 jaar. verder uitbreiden kracht en mobiliteit tot en met volledig herstel en terug keer naar wenselijke activiteiten/sporten.

Fase 1. Herstellen van de beweeglijkheid. 3 keer per week behandelen.

In de eerste week na de mitella of nadat het gips van de arm is, is de arm zeer stijf, slap en geeft deze nog pijn, maar zodra de arm beweeglijker wordt zal de pijn afnemen en kunt u steeds meer met de arm doen.
Voor het snelste resultaat passen wij 3 keer per week mobilisaties toe. Wij passen mobilisatie technieken toe waarmee de beweeglijkheid zal herstellen, zoals deze was. Dit betekent dat u weer volledig kunt strekken en buigen.
Bij een mobilisatie geven wij rek op het kapsel in de elleboog.

Dit kapsel is verkort geraakt en moet weer gaan ontspannen om op de oude lengte te komen. Wij geven u ook oefeningen mee, zodat u thuis ook aan de beweeglijkheid kunt werken om het zo snel mogelijk te laten herstellen. Het rekken van het kapsel kan de eerste weken gevoelig zijn, omdat het nog beschadigd is van de breuk en/of de luxatie. Na een aantal weken is dit kapsel genezen en neemt de beweeglijkheid toe. De behandeling wordt daarmee minder gevoelig en wij kunnen steeds meer rek en kracht geven aan het kapsel.

De kunst van een specialistische behandeling is dat wij goed kunnen inschatten hoe veel druk het nog te herstellen kapsel kan hebben. Geven wij namelijk in het begin te veel rek aan het kapsel dan leidt dit niet tot een betere beweeglijkheid en geeft dit alleen maar meer pijn. Geven wij te weinig druk op het kapsel dan gaat de elleboog niet zo snel vooruit als dat zou kunnen en wordt het revalidatietraject onnodig langer. Daarbij voorkomt specialistische mobilisaties ervoor dat beschadigde banden langs het gewricht niet te ver opgerekt worden, waardoor er geen stabiliteit verloren gaat.

Wij blijven mobiliseren totdat de arm weer de volledige beweeglijkheid heeft. Hoe lang dit duurt hangt af van de ernst, de persoon en de effectiviteit van de behandeling. Elk persoon is uniek en reageert daarmee niet het zelfde op de behandeling. Wanneer het kapsel, het bot en het weefsel rondom het bot voldoende hersteld is, kunnen wij beginnen met oefentherapie in fase 2.

Wat wij nog extra doen is dat wij ook de beweeglijkheid en spiertonus van de nek en schouder herstellen voor een zo snel mogelijk goed herstel van de elleboog. Nek en schouder kunnen ook verstijven na een lange tijd gips, daarom is het belangrijk om die te mobiliseren en de spiertonus te herstellen waar nodig.

Fase 2. Herstellen van de kracht en stabiliteit met 2 keer per week behandelen.

De breuk is intussen goed genezen en de beweeglijkheid is hersteld. Nu kan er gestart worden met oefentherapie om de arm weer stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te geven. Wij gebruiken hiervoor wat nodig is zoals, elastieken, gewichten, pully en met eigen gewicht trainen tot dat de arm weer functioneel is. Dit vereist naast de 2 keer per week trainen tijdens de behandeling ook zelf oefeningen doen thuis op de overige dagen van de week. Wij geven hiervoor op maat gemaakte oefenschema’s mee, zodat u weet welke oefeningen en hoe vaak u deze acht te doen om het gewenste resultaat zo snel mogelijk te behalen. Alle huiswerkoefeningen nemen wij met u uitgebreid door tijdens de behandelingen.

Fase 3. Terugkeren naar werk of sport met 1 a 2 keer per week behandelen.

Na 12 weken kunt u de elleboog alweer aardig goed belasten en gaan we de focus leggen op kracht uitbreiding en daarmee een hogere belasting krijgen, zodat u weer de sport of fysieke arbeid kunt uitoefenen zonder dat u bang voor klachten aan de elleboog hoeft te zijn. Hiervoor zal de intensiteit van de training omhoog gaan en meer gericht worden op sport specifiek of arbeidsgerichte oefeningen. We hebben hiervoor een gehele sportschool tot onze beschikking met alle mogelijke apparaten en attributen om mee te trainen. Alle faciliteiten zijn aanwezig om het gestelde doel met succes te behalen.

Wat is een olecranon fractuur

Een olecranon fractuur is een bot breuk van het onderste (proximale) deel van de ellepijp bij de elleboog. Het olecranon is een scharniergewricht en maakt enkel buiging en strekking van de onderarm. De triceps doet de elleboog strekken en met name de biceps doet de elleboog buigen. Daarbij zit aan de binnenzijde van het olecranon de zenuw nervus ulnaris die het spreiden van de vinger aanstuurt en het gevoel van de pink doorgeeft.

Er zijn verschillende type olecranon fracturen die hieronder zijn weergegeven. Hiervoor bestaan er meerdere classificaties, maar die van Mayo is het meest gebruikt:

 • Type I: geen dislocatie of minder dan 3 mm dislocatie van de breuk.
 • Type II: stabiele breuk met een dislocatie en meer dan 3 mm verschuiving. De banden zijn wel intact, dus geen instabiliteit.
 • Type III: onstabiele breuk met een dislocatie van de ellepijp ten opzichte van de bovenarm. Er zijn hierbij stukje bot verplaatst en de banden zijn gescheurd, daardoor is de elleboog instabiel geworden.
 • Subtype A: er is één breuklijn
 • Subtype B: verbrijzeling

Prognose van een olecranon fractuur

De prognose is afhankelijk van plek en de soort breuk in het olecranon. Afhankelijk daarvan wordt er gekozen voor wel of geen operatie.

Niet operatief: hierbij wordt de elleboog in het gips en een mitella voor 4 tot 6 weken. Na het verwijderen van het gips kan begonnen worden met fases. Na 6 weken kan er in de meeste gevallen weer goed gebruik gemaakt worden van de arm in het dagelijks leven. Na 12 weken is de arm weer helemaal hetzelfde als voor de breuk.

Operatief: Het kan ook voorkomen de dat de breuk gecompliceerd is en dat er geopereerd moet worden. De breuk wordt herstel met een plaatje en schroefjes en vervolgens wordt de elleboog in het gips gezet voor minimaal 6 weken. Na het gips wordt gestart met doorlopen van de fases. Na 12 weken is de arm weer goed te gebruiken in het dagelijks leven, maar kan er nog tot 1 jaar verbetering optreden naar het wenselijke niveau. Het kan voorkomen dat de plaat en/of schroefjes in de elleboog pijn blijft geven, doordat de huid er overheen schuurt of weefsel erom geïrriteerd blijft. In dat geval kan vanaf 9 maanden de plaat worden verwijderd.

Oorzaken van een olecranon fractuur

Een olecranon fractuur kan door een aantal acties ontstaan.

 • Een directe val op het olecranon. Door de harde klap kunnen er een of meerdere breuken ontstaan in het bot.
 • Een val op gestrekte arm met lichte buiging van de elleboog. Door de lichting buiging van de elleboog komt alle druk op het zwaktse gedeelte van het olecranon die daarbij kan breken.
 • Avulsie fractuur. Dit is een breuk die ontstaat door een te grote trekkracht van de pees aan het bot, waarbij een botstukje afbreekt. In dit geval, is dat de tricepspees die aan het olecranon vast zit.
 • Stress fractuur. Dit is een breuk die ontstaat bij een constante overbelasting, waarbij de belastbaarheid van het bot overstegen wordt. Bijvoorbeeld bij het veelvuldig maken van handstand achter elkaar.

Symptomen van een olecranon fractuur

De meeste mensen ervaren een plotse intense scherpe pijn in de pols, onderarm of elleboog op het moment van de trauma. De pijn is voornamelijk aanwezig in de nacht en ochtend. Bij een olecranon fractuur ontstaat zwelling en blauwe plekken. Daarnaast geeft drukken op het olecranon, grijpen en duwen heftige pijn. In sommige gevallen is de nervus ulnaris aangedaan en worden daardoor tintelingen of naaldenprikken gevoel ervaren onder arm aan de pinkzijde. Als de elleboog ook nog uit de kom is dan is er een duidelijke vervorming zichtbaar.

Op een rijtje zijn dit de meest voorkomende symptomen:

 • Pijnlijke en gezwollen elleboog met bloeduitstorting rond de elleboog
 • Pijn en een schurend/knarsend gevoel bij buigen en strekken 
 • Niet kunnen strekken 

Diagnose olecranon fratuur

De diagnose van een olecranon fractuur wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en de klachten die ervaren worden. De dokter of fysiotherapeut kan aan de hand daarvan besluiten om een röntgenfoto te laten maken. Hierop kan gezien worden of het daadwerkelijk om een fractuur gaat en welke type olecranon fractuur het is.

Loopt u al een tijdje met een pijnlijke elleboog rond?

Neem dan contact met ons op. Samen kijken we welke behandeling het beste bij u past.

×