Wat kunnen we doen om u te helpen bij artrose van uw elleboog?

datum
Maart 2022
leestijd
4 minuten

Wat kunnen we doen om u te helpen bij artrose van uw elleboog?

datum
maart 2022
leestijd
4 minuten
Artrose in uw elleboog
Vincent Dijxhoorn
Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Vincent Dijxhoorn
Specialist in Elleboogklachten

Bij artrose is er sprake van “gewrichtsslijtage”. Hierdoor doet uw elleboog pijn en is het lastiger de elleboog te bewegen. Dit is knap vervelend, want de elleboog is een belangrijke schakel bij het uitvoeren van alledaagse handelingen. Maar wat is artrose precies, wat voor klachten kunt u ervaren en wat is er aan te doen? Dit artikel zal de antwoorden op deze vragen geven.

Wat is er mis bij artrose in de elleboog?

Een gewricht is een plek waar twee of meer botten bij elkaar komen en waar beweging mogelijk is. De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de botten soepel over elkaar heen kunnen glijden. Daarbij zorgt het kraakbeen voor bescherming van de botten.

Bij artrose vindt er een degeneratief proces plaats, wat leidt tot een afname in hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen. Met andere woorden: het kraakbeen wordt dunner en slechter. Als gevolg van deze “slijtage” komen de botuiteinden gedeeltelijk of volledig bloot te liggen, waardoor de botten elkaar rechtstreeks aanraken. Hierdoor kunt u het gewricht moeilijker bewegen en pijn ervaren.

Daarnaast kunnen er in dit proces extra botranden ontstaan (osteofyten). In sommige gevallen breekt er een stukje bot of kraakbeen af wat dan gaat rondzwerven in het gewricht en “slotklachten” kan veroorzaken.

Fysiotherapie Elleboog Klachten

Waardoor treedt er artrose op?

Veroudering en erfelijkheid
Naarmate u ouder wordt, gaat de hoeveelheid kraakbeen en de kwaliteit van het laagje kraakbeen achteruit. Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken, maar de snelheid en ernst waarmee dat gebeurt, lijkt in een zekere mate erfelijk te zijn.

Overbelasting
Overbelasting van gewrichten speelt ook mee in het veroorzaken van artrose. Zo worden de enkel-, knie- en heupgewrichten zwaar belast door het dragen ons lichaamsgewicht (zeker bij overgewicht). Dit zijn dan ook de gewrichten waar artrose het meest optreedt.

De elleboog wordt niet op die manier belast, dus overgewicht speelt in bij artrose in de elleboog minder een rol. Hier kan overbelasting optreden wanneer de elleboog langdurig wordt belast door lichamelijke arbeid, een bepaalde lichaamshouding, of intensief sporten. Denk aan trillende machines of een taak waarbij de elleboog steeds gedraaid wordt in combinatie met knijpen**.

Eerder letsel
Er is een grotere kans op artrose wanneer u in het verleden een elleboogblessure heeft gehad, zoals kraakbeenschade of een breuk. De kraakbeenslijtage kan jaren na het letsel optreden.

Reumatoïde artritis
Artrose kan het een gevolg zijn van reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma). Bij deze ziekte vinden er ontstekingsreacties in het kraakbeen plaats. Deze ontstekingsreacties tasten het kraakbeen aan, waardoor de laag kraakbeen slechter wordt. Bij mensen met reumatoïde artritis ontstaat er vaak artrose in meerdere gewrichten tegelijk.

Gesprek inplannen

Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Marja van der Meer

    Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.

    Gerrard Leffelaar

    Bedankt voor de hulp! Ik was bang dat ik moest stoppen met werken door de pijn in mijn arm. Ik werk voor mezelf in de bouw en had een moeilijke tijd waardoor ik echt niet kon stoppen. Mijn arm werd 2 keer per week behandeld met tape, naaldjes, oefeningen en massages. Met 6 maanden was mijn golferselleboog weer helemaal weg, maar voor mij het belangrijkste; ik kon blijven werken.

    Anja Louwman

    Na onderzoek van het elleboogcentrum was het vermoeden dat ik een scheurtje in mijn bot had. Mijn arm hoefde gelukkig niet gegipst maar wel 6 weken in een mitella. Na 6 weken de arm niet gebruiken was de pijn weg. De arm was een beetje stijf en zwak geworden. De therapeut heeft mijn arm weer bewegelijk gemaakt en ik kreeg oefeningen mee naar huis om de arm weer sterk te maken.

    “Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”

    -Marja van der Meer

    Symptomen van artrose

    Bij artrose kunt u één of meer van onderstaande symptomen herkennen:

      • Pijn bij met name bovenhands tillen en het draaien van de elleboog. Hoe groter de belasting is, des te meer pijn wordt ervaren.
      • Uitstraling van de pijn naar de onder- en/of bovenarm.
      • Bewegingsbeperking: de buiging en strekking van de elleboog is verminderd. Dit is met name lastig bij het tillen van zware voorwerpen. Het niet goed kunnen buigen van de elleboog zorgt er ook voor dat de hand niet goed naar het hoofd gebracht kan worden, waardoor er problemen rondom eten en persoonlijke verzorging kunnen ontstaan.
      • Startstijfheid na een periode van rust. De stijfheid verdwijnt na een aantal minuten bewegen.
      • Krachtverlies.
      • Knarsen, kraken of een instabiel gevoel in de elleboog.
      • Zwelling (irritatie): als er stukjes kraakbeen loskomen, kan het gewricht gaan ontsteken en opgezwollen raken.
      • Gewrichtsmuis: gevoel dat het gewricht op “slot” zit. De elleboog kan opeens niet meer goed bewogen worden. Deze klachten kunnen ook zomaar weer verdwijnen als het stukje weer naar een andere plek gaat.

    De klachten bij artrose kunnen zeer verschillend zijn, maar de meest voorkomende klachten zijn pijn en stijfheid. U kunt de klachten tegelijk of apart van elkaar ervaren. De (ernst van de) klachten zijn wisselend van dag tot dag, maar in de loop der tijd neemt de ernst van de klachten vaak toe.

    Behandeling van artrose

    Diagnose

    Voor het vaststellen van artrose, zal de therapeut eerst vragen naar uw gezondheid en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De therapeut stelt gerichte vragen over de klachten en de medische voorgeschiedenis. Bij het lichamelijk onderzoek wordt er gelet op bewegingsbeperkingen, stand van het ellebooggewricht, pijn en mogelijke zwellingen. In sommige gevallen wordt er een röntgenfoto gemaakt om artrose te diagnosticeren. Hierop is de afname van de hoeveelheid kraakbeen en de vorm van het gewricht te zien.

    Vooruitzicht

    Artrose is een degeneratieve aandoening, wat betekent dat het alleen maar achteruit gaat. De artrose is helaas niet te genezen. Behandelingen richten zich daarom op het verlichten van de pijn en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden. Hoe ernstig de kraakbeenslijtage en klachten zijn, verschilt per persoon. Het kan zijn dat iemand met weinig slijtage veel last heeft, maar het tegenovergestelde bestaat ook.

    Hoe erg u de artrose ervaart, is mede afhankelijk van de kwaliteit van de spieren en banden rondom het gewricht. De impact van de artrose op uw leven is daarnaast afhankelijk van het soort beroep, sport en hobby’s, wat maakt dat het vooruitzicht verschilt van persoon tot persoon. Het vroegtijdig herkennen en laten behandelen van de artrose geeft over het algemeen het beste vooruitzicht. Daar kunnen de therapeuten van het Elleboogklachten Expertise Centrum u bij helpen.

    Met een artrose elleboog kunt u in principe gewoon blijven werken en sporten. Bewegen houdt de gewrichten soepel, iets wat juist bij artrose zo belangrijk is. Wel is het belangrijk om overbelasting te voorkomen, dus beweeg op een verantwoorde manier, luister goed naar uw lichaam en ga niet door de pijngrens heen.

    Bij hevige klachten mag u het gewricht best even ontzien, maar doe dit niet te lang. Het chronisch ontlasten van de elleboog geeft op de lange termijn juist meer bewegingsbeperkingen. Het doseren van beweging kan best lastig zijn, gelukkig kunnen de therapeuten van het Elleboogklachten Expertise Centrum u helpen voor advies bij bewegen!

    Daarnaast kan het prettig zijn om uw elleboog warm te houden, bijvoorbeeld met een warmtecompres of in warm water. Warmte kan de artrose klachten doen verminderen.

    Fysiotherapie

    Met fysiotherapie wordt er geprobeerd de pijn en stijfheid van de artrose elleboog te verminderen. De fysiotherapeut kan het gewricht mobiliseren en advies geven over wat wel en wat niet te doen. Daarnaast kunnen er onder begeleiding van een fysiotherapeut bewegingsoefenigen worden gedaan, die de beweeglijkheid van de elleboog verbeteren en de onder- en bovenarmspieren trainen. Sterke spieren rondom de artrose elleboog zorgen vaak voor vermindering van de pijn.

    Pijnstilling

    Wanneer fysiotherapie onvoldoende pijnverlichting geeft, kan er in overleg met uw arts pijnstilling worden voorgeschreven. Paracetamol en/of ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Diclofenac, of Naproxen kunnen de pijn doen afnemen. Doe dit nooit zonder toestemming van uw arts. Soms wordt er een injectie met corticosteroïden (ontstekingsremmers) in de elleboog gegeven**.

    Operatief ingrijpen

    Indien fysiotherapie en pijnstilling nog onvoldoende werken en u heeft nog steeds veel klachten, dan kan er worden nagedacht over een operatie. Tijdens een kijkoperatie worden onregelmatigheden (botrandjes, uitsteeksels kraakbeen of gewrichtsmuis) in het gewricht weggehaald.

    Als de slijtage dusdanig ernstig is of als u ondanks fysiotherapie en pijnstilling nog steeds veel klachten houdt, zou het ellebooggewricht kunnen worden vervangen door een prothese (een kunst elleboog).

    Elleboogklachten Expertise Centrum

    Vermoedt u dat u artrose in uw elleboog heeft? Of heeft u vragen over uw klachten of de behandeling van de artrose in uw elleboog? Neem dan snel contact op met het Elleboogklachten Expertise Centrum. Wij helpen u graag!

    Gesprek inplannen

    Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      verbergen

      Ben je al bij diverse behandelaren geweest, maar is je klacht nog steeds niet over? Bij ons is 97% van de mensen na onze behandelingen klachtenvrij!

      ×