Fysiotherapie bij een langdurige peesontsteking in de elleboog
Fysiotherapie bij een langdurige peesontsteking in de elleboog
Specialist in Elleboogklachten
Specialist in Elleboogklachten
Jaarlijks kampen ongeveer 7 op de 1000 Nederlanders met klachten van de elleboog. Ben jij hier één van, dan wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Eén van de meest hardnekkig klachten, is hierbij een ontsteking van één of meerdere pezen van de elleboog.
Elleboogklachten kunnen als erg vervelend worden ervaren, omdat de arm veel wordt gebruikt. Zo ervaar je wellicht pijn bij het tandenpoetsen, het optillen van iets of zelfs al bij het strekken en buigen van je arm. Voordat we de verschillende oorzaken van een peesontsteking in de elleboog en oplossingen ervoor zullen toelichten, zullen we eerst meer informatie geven over het ellebooggewricht.
Hoe ziet het ellebooggewricht er van binnen uit?
De elleboog vormt de verbinding tussen het bot van de bovenarm en de twee botten van de onderarm. In je onderarm liggen veel spieren die het mogelijk maken om nauwkeurige bewegingen te maken met je hand en pols. De meeste spieren die de vingers en pols kunnen laten bewegen, hechten aan op de binnenste en buitenste botknobbel (epicondylus) in je elleboog. Deze botknobbels kunnen gezien worden als uitsteeksels van het bot van de bovenarm. De aanhechting van de spieren aan het bot vindt plaats via pezen en deze pezen brengen dus de kracht van de spieren over op de botten.
Oorzaken van een peesontsteking in de elleboog
De spieren die de pols en vingers strekken en buigen worden veel gebruikt bij sporten zoals tennis en golf, maar ook bij activiteiten zoals schilderen, metselen en het werken achter een computer. De pijn die hier het gevolg van kan zijn, wordt vaak ervaren bij de elleboog omdat dit de plek is waar de spieren aanhechten.
Een langdurige peesontsteking in de elleboog kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan overbelasting door te veel activiteit of een trauma.
Of juist aan spierzwakte waardoor de spier en pees niet bestand zijn tegen belasting.
Een infectie of reumatische peesontsteking kunnen ook een oorzaak zijn, maar dit is relatief zeldzaam. Ben je een jonge sporter en heb je last van een peesontsteking, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij overbelasting. Ben je ouder dan 35 tot 40 jaar, dan wordt de ontsteking waarschijnlijk veroorzaakt door spierzwakte en/of een achteruitgang van de kwaliteit van het peesweefsel.
Het constateren van de juiste oorzaak voor de ontsteking is essentieel bij de behandeling! Wij behandelen een pees die eigenlijk niet bestand is tegen de activiteit anders dan een pees die juist te actief is geweest.
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Na 2 jaar pijn te hebben gehad in de elleboog en bij verschillende therapeuten en artsen te zijn geweest ben ik eindelijk van mijn tenniselleboog af. Niets leek te werken en ik werd gek van de pijn. Ik durfde de arm bijna niet meer te gebruiken want alles wat ik deed was pijnlijk. Ik was ten einde raad totdat mijn huisarts mij doorstuurde naar de tenniselleboogspecialist van Amsterdam.”
-Marja van der Meer
Het behandelen van een chronische peesontsteking in de elleboog
In het beginstadium kan koelen zorgen voor pijnverlichting en kan een elleboogbrace of tape helpen de elleboog stabiel te houden. Wanneer blijkt dat je een verkeerde houding of bewegingsuitvoering hebt, of dat je jezelf een verkeerde trainingsgewoonte hebt aangeleerd, zullen we deze corrigeren. Op deze manier wordt de oorzaak van de pijn aangepakt, waardoor de kans dat de pijn na herstel opnieuw optreedt klein is.
In geval van spierzwakte kan fysiotherapie bijdragen aan het rustig optrainen van de spieren rond de elleboog. Hierbij staat herstel van kracht en functie van de spieren centraal. De pees moet weer bestand worden tegen de kracht die erop wordt uitgeoefend door de spieren.
Fysiotherapie bij de behandeling van een langdurige peesontsteking in de elleboog
Onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten kun je aan de slag met spierversterkende oefeningen, waarbij de belasting zal worden opgevoerd. In het beginstadium kunnen oefeningen, zoals het maken van een vuist en stevig knijpen, worden uitgevoerd. Hierna volgen oefeningen tegen weerstand met bijvoorbeeld een elastische band.
Vervolgens mogen statische oefeningen uitgevoerd worden, zoals het duwen tegen een muur met een vlakke hand en gebogen elleboog. In de laatste fase mogen ook functionele oefeningen worden uitgevoerd. Een voorbeeld van een functionele oefening is het oprollen van een handdoek met gestrekte ellebogen.
Gedurende het hele herstelproces mogen ook rekoefeningen worden uitgevoerd. Pas wanneer de pijn verdwenen is en de kracht en functie hersteld zijn, mag er weer gesport worden. Hierbij zullen we ervoor zorgen dat de belasting langzaam wordt opgebouwd.
Herstel van een chronische peesontsteking in de elleboog bij Elleboog Expertise Centrum
Samen met één van onze therapeuten zal afhankelijk van jouw diagnose een hersteltraject worden opgesteld. Ons team bestaat niet alleen uit fysiotherapeuten, maar ook uit andere medische specialisten, die je in het traject zullen begeleiden. Op deze manier zal de pijn in je elleboog op een snelle effectieve manier verholpen worden.
Mocht je nog vragen hebben of willen starten met jouw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!
U kunt de intake + eerste consult ook digitaal (online) doen
Wij bieden de intake i.c.m. het eerste consult nu ook digitaal aan. Wij kunnen middels videobellen al een goede inschatting maken waar uw klachten vandaan komen en welke factoren betrokken zijn. Dit scheelt u reistijd en zorgt voor extra flexibiliteit.
In een deel van de gevallen kunt u op basis van ons advies al zelf aan de slag om uw klachten te verminderen. Wanneer uit het videogesprek blijkt dat we een fysieke afspraak moeten inplannen (20% van de gevallen), dan kunnen we die direct inplannen.
Gesprek inplannen
Telefoongesprek met een specialist in elleboogklachten. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.